Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jake Sullivan i-a uns la suflet pe greii Rusiei - Kremlinul aplaudă cele mai recente declarații ale SUA privind înarmarea nucleară

Yahoo News
Jake Sullivan

Kremlinul a considerat luni "pozitivă" o declaraţie a consilierului pentru securitate naţională al Statelor Unite Jake Sullivan cerând discuţii bilaterale privind controlul armelor nucleare şi a adăugat că Rusia a rămas deschisă pentru dialog.

Sullivan a declarat vineri că Statele Unite vor respecta limitele armelor nucleare stabilite în Noul tratat START, ultimul pact de reducere a armelor nucleare rămas între cei doi rivali ai Războiului Rece, până la expirarea sa în 2026 dacă Rusia face acelaşi lucru, aminteşte Reuters.

Preşedintele Vladimir Putin a suspendat participarea Moscovei la tratat în februarie

"Aceasta este o declaraţie importantă şi pozitivă a dlui Sullivan. Desigur, ne aşteptăm să fie confirmată de facto de paşi prin canale diplomatice, iar apoi formatele propuse pentru dialog pot fi luate în considerare", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Semnat de preşedintele de atunci al SUA Barack Obama şi omologul său rus Dmitri Medvedev în 2010, tratatul New START limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Statele Unite şi Rusia le pot desfăşura.

El a intrat în vigoare în 2011 şi a fost prelungit în 2021 pentru încă cinci ani după ce Joe Biden a preluat funcţia de preşedinte al Statelor Unite.

Conform acordului, Moscova şi Washingtonul sunt angajate în desfăşurarea a nu mai mult de 1.550 de focoase nucleare strategice şi maxim 700 de rachete şi bombardiere cu rază lungă de acţiune.

Când funcţionează conform intenţiei, pactul permite atât inspectorilor americani, cât şi ruşi să se asigure că cealaltă parte respectă tratatul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.