Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

James Appathurai: 'Parteneriatul stabil cu NATO nu contravine priorităţilor R.Moldova'

Daily News
James Appathurai

Republica Moldova singură trebuie să-şi stabilească vectorul de dezvoltare, în ce direcţie să se orienteze, având în vedere recentele alegeri prezidenţiale (câştigate de candidatul prorus Igor Dodon), dar "considerăm că parteneriatul stabilit cu Alianţa Nord-Atlantică nu contravine priorităţilor Republicii Moldova", a declarat James Appathurai, asistentul adjunct al secretarului general NATO, într-un interviu acordat marţi seara postului de radio Europa Liberă la Chişinău, potrivit agerpres.

Referitor la Oficiului de legătură al NATO, preconizat să fie deschis la Chişinău, Appathurai a subliniat că acesta nu contravine statutului de neutralitate al Republicii Moldova.

Citeşte şi: Confesiunea unui președinte: 'AM UCIS personal criminali pentru a da un exemplu poliției'

Decizia deschiderii acestui oficiu a suscitat o adevărată furtună săptămână trecută în parlamentul moldovean, înainte de a fi adoptată. Împotrivă au votat socialiştii şi comuniştii, care văd în acest oficiu ' un prim pas spre extinderea Alianţei Nord-Atlantice spre Est'.

În apărarea deciziei lor, autorităţile moldovene au dat asigurări că scopul unor astfel de oficii, care există şi în Georgia, Ucraina, ba chiar şi la Moscova, este exclusiv unul civil.

Potrivit Europa Liberă, deschiderea acestui oficiu ar putea să impulsioneze unele proiecte NATO în Republica Moldova, precum Defence Capacity Building, aflate de mai mult timp în derulare, dar care înaintează cu greu.

Acesta " va contribui la identificarea unor noi domenii de cooperare cum ar fi apărarea cibernetică. Aici, la cartierul general NATO, considerăm că avem o bună colaborare cu autorităţile Republicii Moldova şi vom iniţia şi alte proiecte. Un alt aspect important pe care l-aş accentua ţine de diplomaţia publică. Trebuie să se ştie cu ce se ocupă NATO, să lămurim cetăţenii că răspundem solicitărilor guvernului de la Chişinău de a susţine ţara în diverse domenii. Noi nu vindem imaginea Alianţei Nord-Atlantice pentru a ne face cunoscuţi, dar vorbim despre proiecte concrete, implementate în baza unui parteneriat cu respectarea statutului de neutralitate. Ajutăm Republica Moldova şi în lupta cu corupţia, în domeniile educaţie şi apărare şi altele", a explicat oficialul NATO.

Citeşte şi: Descoperire HORROR în Yemen. Poliţiştii au găsit 11 bărbaţi DECAPITAŢI

Referitor la necesitatea sporirii securităţii Republicii Moldova în climatul actual regional, James Appathurai a spus că nu NATO decide de ce are nevoie Republica Moldova, însă "noi vrem să transmitem îngrijorarea noastră în legătură cu situaţia complicată din regiunea Mării Negre în general".

"După anexarea Crimeii de Federaţia Rusă, în peninsulă au fost aduse o cantitate enormă de tehnică militară şi trupe. Aceasta afectează securitatea regională. Deci, vorbim despre faptul că Rusia controlează accesul în Marea Neagră, iar noi, NATO, trebuie să garantăm apărarea ţărilor-membre şi să susţinem partenerii. Şi noi trebuie să fim siguri că ne putem îndeplini angajamentele noastre în regiune", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.