Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Janet Yellen: 'Creșterea economică a Statelor Unite încetinește, dar recesiunea poate fi evitată'

VoA
economia SUA

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că creșterea economică a Statelor Unite încetinește și a recunoscut că există riscul unei recesiuni, dar a spus că aceasta poate fi evitată

Yellen, în cadrul unei emisiuni la NBC, a declarat că cifrele solide privind angajările din SUA și cheltuielile de consum arată că economia americană nu se află în prezent în recesiune.

Angajările din SUA au rămas robuste în iunie, cu 372.000 de locuri de muncă create și o rată a șomajului care s-a menținut la 3,6%. A fost a patra lună consecutivă de creștere a numărului de locuri de muncă de peste 350.000, potrivit Mediafax.ro.

„Aceasta nu este o economie care se află în recesiune”, a declarat Yellen, care a prezidat anterior Rezerva Federală. „Dar ne aflăm într-o perioadă de tranziție în care creșterea încetinește, iar acest lucru este necesar și adecvat”.

Cu toate acestea, datele de săptămâna trecută au sugerat că piața forței de muncă încetinește, noile cereri de ajutor de șomaj atingând cel mai ridicat punct din ultimele opt luni.

Yellen a declarat că inflația „este mult prea mare” și că recentele creșteri ale ratelor Fed au ajutat la aducerea prețurilor în creștere sub control.

În plus, administrația Biden vinde petrol din Rezerva Strategică de Petrol, despre care Yellen a spus că a contribuit deja la scăderea prețurilor la benzină.

„Am văzut cum prețurile la benzină doar în ultimele săptămâni au scăzut cu aproximativ 50 de cenți și ar trebui să mai fie și altele în curs de pregătire”, a spus ea.

Yellen, fostă șefă a Fed, speră că banca centrală poate răci economia suficient de mult pentru a reduce prețurile fără a declanșa o recesiune economică de amploare.

„Nu spun că vom evita cu siguranță o recesiune”, a spus Yellen. „Dar cred că există o cale care să mențină piața muncii puternică și să reducă inflația”.

PIB-ul SUA s-a contractat cu o rată anuală de 1,6% în primul trimestru, iar un raport de joi este așteptat să arate un câștig de doar 0,4% în al doilea trimestru, potrivit economiștilor chestionați de Reuters.

Yellen a declarat că, chiar dacă cifra din al doilea trimestru este negativă, aceasta nu ar semnala că s-a instalat o recesiune, având în vedere soliditatea pieței muncii și cererea puternică.

„Recesiunea este o slăbiciune generalizată a economiei. Nu vedem asta acum”, a spus ea.

Economiștii au definit în mod tradițional recesiunea ca fiind două trimestre consecutive de contracție economică, dar grupul privat considerat arbitrul oficial al recesiunilor din SUA analizează o gamă largă de indicatori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.