Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Japonia a pregătit pentru summit-ul G20 un program de reducere a deşeurilor din plastic care poluează oceanele

TOTB.ro
peturi plastic

Japonia a dezvăluit vineri un program de reducere a deşeurilor din plastic care poluează oceanele, o chestiune pe care autorităţile nipone doresc să o discute în cadrul summitului G20 ce va avea loc luna viitoare, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

Guvernul de la Tokyo doreşte să se prezinte ca un campion al acestei cauze şi ar trebui, potrivit presei nipone, să încerce să obţină un acord internaţional cu ocazia reuniunii şefilor de state şi de guverne din acest grup al ţărilor industrializate şi cu economii emergente, ce va avea loc la Osaka în perioada 28-30 iunie.

Citește și: Atacat în emisiunea lui Mihai Gâdea, liderul USR-PLUS contractat de Liviu Dragnea anunță: Nu vom mai accepta

"Deşeurile plastice din oceane sunt una dintre chestiunile plasate în fruntea programului de discuţii din cadrul summitului G20 şi, întrucât noi asigurăm preşedinţia acestei adunări, vom lua iniţiativa pentru a rezolva această problemă", a declarat prim-ministrul japonez Shinzo Abe într-o reuniune ministerială dedicată adoptării acestui proiect.

Pentru moment, aceste politici rămân în mare parte teoretice, niciun calendar nefiind deocamdată fixat pentru legiferarea lor.

Japonia este al doilea producător mondial de deşeuri din plastic per cap de locuitor după Statele Unite. Deşi deţine o rată de reciclare relativ ridicată, Japonia a acumulat anumite întârzieri în ceea ce priveşte măsurile de reducere a producţiei de obiecte din plastic de unică folosinţă.

Citește și: Liderul USR-PLUS contractat de Liviu Dragnea reacționează: Nu sunt banii lu’ baronul X sau Y

Cutii pentru prânz de unică folosinţă, banane şi prune ambalate individual, ambalaje duble: în ţara în care clientul este rege, refuzarea unui capac pentru paharul cu cafea sau a unui mic sac din plastic pentru a proteja un aliment deja ambalat în plastic determină cel mai adesea uimirea vânzătorilor.

În cadrul politicii preconizate de guvernul de la Tokyo figurează un proiect ce vizează plata pungilor din plastic, fără să fie însă precizată data implementării, nici dacă toate magazinele cu amănuntul vor fi vizate de această normă.

Citește și: Oreste îl spulberă pe colegul lui Rareș Bogdan: Minima onoare vă cere asta

Pungile cu plată reprezintă o practică curentă în numeroase regiuni ale lumii. După mica pungă din plastic care a dispărut din supermarketuri, Uniunea Europeană atacă problema tuturor produselor din plastic de unică folosinţă: începând din 2021, UE doreşte să asiste la dispariţia tuturor beţişoarelor pentru cafea, a paielor şi a altor ambalaje diverse, care reprezintă nu mai puţin de 70% din deşeurile ce ajung în mările de pe Terra.

Citește și: Atacat în emisiunea lui Mihai Gâdea, liderul USR-PLUS contractat de Liviu Dragnea anunță: Nu vom mai accepta

Obiectivul Japoniei este de a recicla 100% plasticul nou până în 2035 şi de a dezvolta soluţii pentru obţinerea unor înlocuitori biodegradabili.

Proiectul conţine şi un plan de ajutorare a ţărilor din Asia de Sud-Est pentru tehnici şi infrastructuri de reciclare, a precizat guvernul japonez într-un comunicat.

La scală mondială, aproximativ 8 milioane de tone de plastic sunt deversate în fiecare an în oceanul planetar. Cota Japoniei din acea cantitate este cuprinsă între 20.000 şi 60.000 de tone, potrivit autorităţilor nipone.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.