Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Japonia înlătură Coreea de Sud de pe `lista albă` a partenerilor de încredere

KCCI.com
Coreea de Nord Japonia

Guvernul lui Shinzo Abe a aprobat vineri înlăturarea Coreei de Sud de pe "lista albă" a partenerilor comerciali de încredere, în contextul înrăutăţirii relaţiilor dintre cele două state din cauza impunerii de compensaţii de către justiţia sud-coreeană pentru munca forţată din timpul războiului, relatează dpa şi AFP și preluat de agerpres.

Guvernul lui Abe a înlăturat Coreea de Sud de pe o listă de 27 de ţări care se bucură de controale minime pentru exporturi. Măsura a fost anunţată de ministrul industriei şi comerţului, Hiroshige Seko, şi va intra în vigoare pe 28 august.

"Este vorba despre o revizuire a listei necesară pentru gestionarea adecvată a controlului exporturilor noastre pentru securitatea naţională", a mai spus ministrul.

Decizia vine la o zi după ce ministrul de externe nipon Taro Kono şi omologul său sud-coreean Kang Kyung Wha nu au reuşit să detensioneze situaţia în urma unei întrevederi de la Bangkok.

La începutul lui iulie, guvernul lui Abe a decis să impună restricţii pentru exporturile către Coreea de Sud de materiale folosite la semiconductori şi producţia de smartphone-uri.

Cele două ţări vecine sunt angrenate într-o dispută după ce Curtea Supremă din Coreea de Sud a decis anul trecut că firmele japoneze trebuie să compenseze victimele muncii forţate în timpul ocupaţiei coloniale a peninsulei coreene de către Japonia, între 1910 şi 1945.

Decizia a înfuriat autorităţile de la Tokyo, care au argumentat că toate chestiunile legate de reparaţii au fost reglementate prin tratatul din 1965 de normalizare a relaţiilor.

Totuşi, Seulul a afirmat că nu poate interveni într-un proces civil şi că decizia instanţei trebuie pusă în aplicare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.