Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Japonia își crește capacitatea de apărare împotriva atacurilor cu rachete balistice

Investing.com
Japonia

Un comitet al partidului aflat la putere în Japonia a aprobat vineri o propunere ca ţara să se doteze cu capacităţi pentru a opri atacurile de rachete balistice de pe un teritoriu inamic, aducând naţiunea pacifistă cu un pas mai aproape de achiziţionarea de arme capabile de a lovi Coreea de Nord, relatează Reuters.

Dotarea cu muniţie cu rază lungă de acţiune a Forţelor de Autoapărare japoneze este o problemă controversată pentru o ţară ce a renunţat la dreptul de a purta războaie după înfrângerea sa în Al Doilea Război Mondial. Propunerea ar putea de asemenea înfuria China şi Rusia, care ar intra în raza de acţiune a noilor arme de atac.

"Ţara noastră trebuie să ia în considerare modalităţile de consolidare a descurajării, inclusiv capacitatea de a opri atacurile de rachete balistice de pe teritoriul adversarilor noştri", se arată în documentul ce prezintă propunerea.

Propunerile, elaborate de vechi parlamentari ai Partidului Liberal Democrat (PLD), inclusiv fostul ministru al apărării Itsunori Onodera, vor fi prezentate prim-ministrului Shinzo Abe începând de săptămâna viitoare.

Citește și: Șefii Grupului Naval Sulina, cei datori să supravegheze ce intră din Marea Neagră, SCAPĂ 'basma curată' în dosarul drogurilor pierdute în larg

Propunerea "este de a rămâne în limitele constituţiei şi a respecta dreptul internaţional, asta nu s-a schimbat", a declarat Onodera în cadrul unui briefing după o reuniune a comitetului politic.

Recomandările vor fi discutate de Consiliul Securităţii Naţionale a Japoniei, care este de aşteptat să finalizeze noi politici de apărare până la sfârşitul lunii septembrie.

Abe a făcut eforturi pentru o armată mai puternică, argumentând că Japonia trebuie să răspundă unui mediu de securitate deteriorat în estul Asiei, în timp ce Coreea de Nord construieşte rachete şi arme nucleare, China - o forţă militară modernă şi puternică, iar forţele ruse se angajează din nou în regiune.

O opţiune de atac este atractivă deoarece este mult mai uşor de lovit rachetele pe rampa de lansare decât focoasele care se deplasează în aer cu o viteză de câteva ori mai mare decât a sunetului. Cu toate acestea, pentru a găsi lansatoare mobile pentru a fi lovite necesită o supraveghere atentă cu sateliţi pe care Japonia în prezent nu-i deţine, ceea ce înseamnă că ar trebui să se bazeze pe ajutorul aliatului Statele Unite, notează Reuters.

Ministerul Apărării japonez ar putea decide cu privire la achiziţiile de echipamente până la sfârşitul anului, au declarat oficiali guvernamentali.

Deliberările partidului de guvernământ intervin în urma deciziei ministrului apărării Kono Taro din iunie de a anula două situri Aegis Ashore desemnate să urmărească şi să ia la ţintă rachetele balistice care vin din Coreea de Nord, citând riscul pe care îl reprezintă pentru rezidenţii din apropiere căderea rachetelor lovite şi costurile crescute.

Documentul PLD include o recomandare ca Japonia să ia în considerare cum să achiziţionezi un sistem radar de apărare la egalitate cu sistemul Lockheed Martin Aegis Ashore care ar putea de asemenea urmări alte ameninţări, precum dronele şi rachetele de croazieră.

"Guvernul va lua o decizie cu privire la aceasta până la sfârşitul lunii septembrie", a precizat Onodera.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.