Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Japonia marchează 23 de ani de la atacul cu gaz sarin de la metroul din Tokyo

twitter.com
japonia

Japonia a marcat marţi 23 de ani de la atacul cu gaz sarin de la metroul din Tokyo, comis de adepţii unei secte, relatează AFP, conform agerpres.ro

Angajaţii reţelei de metrou au ţinut un moment de reculegere şi au depus flori în timpul unei ceremonii solemne organizate în staţia Kasumigaseki, una dintre staţiile de metrou vizate de atacul comis în dimineaţa zilei de 20 martie 1995. 

Treisprezece persoane au murit şi alte câteva mii s-au intoxicat cu gaz în momentul în care membri ai sectei Aum Shinrikyo au plasat în vagoane pachete cu gaz sarin pe care le-au spart cu ajutorul vârfurilor ascuţite de la umbrele şi au fugit pentru a scăpa de substanţa neurotoxică, incoloră şi inodoră emanată. 

Mii de pasageri au ieşit din staţiile de metrou vărsând şi tuşind, sufocându-se, în timp ce serviciile de urgenţă ofereau ajutor oamenilor pe trotuare. Ambulanţele circulau în toate direcţiile, elicopterele au aterizat pe drumurile principale pentru a evacua persoanele intoxicate. 

După ani de tergiversări, procesul celor 13 membri ai sectei găsiţi vinovaţi de crime, dintre care 10 pentru acest atac cu gaz sarin, s-a încheiat în ianuarie, deschizând calea execuţiei lor. 

Autorităţile au început săptămâna trecută să separe condamnaţii şi să-i transfere către locurile de detenţie echipate pentru a putea executa deţinuţii prin spânzurare. 

Aceste transferuri au lăsat să se înţeleagă că liderul sectei, Shoko Asahara, şi 12 dintre discipolii săi vor fi executaţi în curând. 

În Japonia, execuţiile nu sunt anunţate public, nici chiar familiilor condamnaţilor, decât după ce acestea au avut loc. 

Unii experţi se opun spânzurării membrilor sectei, cu excepţia executării lui Asahara, estimând că autorităţile riscă să îi facă pe aceştia "martiri", ceea ce ar ajuta sectele provenite din Aum Shinrikyo să recruteze noi membri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.