Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Japonia se alătura SUA şi anunţă că testele cu rachete nord-coreene sunt o 'ameninţare iminentă'

Shinzo Abe

Testele cu rachete efectuate de Coreea de Nord reprezintă o 'ameninţare iminentă' pentru Japonia, au apreciat luni senatorii japonezi, în timp ce premierul nipon Shinzo Abe, a declarat că nu are rost un dialog cu Phenianul, relatează AFP. Camera superioară a Parlamentului nipon a adoptat în unanimitate o rezoluţie de protest împotriva ultimului test cu rachetă intercontinentală efectuat miercurea trecută de Phenian.

Acest nou test arată că regimul de la Phenian este decis să continue programele nuclear şi balistic, constituind 'o ameninţare fără precedent, semnificativă şi iminentă pentru securitatea regiunii, inclusiv a Japoniei', se arată în textul rezoluţiei. 'Este o provocare frontală la adresa comunităţii internaţionale şi care nu trebuie tolerată', se arată în textul citat.

Premierul nipon a amintit luni că va face presiuni asupra Coreei de Nord până când aceasta abandonează programele nuclear şi balistic într-o manieră 'verificabilă' şi 'ireversibilă'. Tensiunile în regiune sunt încă crescute de la noul test cu rachetă nord-coreean. Regimul de la Phenian a anunţat că a testat un nou tip de rachetă intercontinentală ICBM Hwasong-15, capabilă să lovească întregul teritoriu continental american. Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a declarat că ţara sa şi-a atins de acum obiectivul, devenind o putere nucleară, conform Agerpres.

SUA şi Coreea de Sud au dat startul luni celor mai ample exerciţii aeriene comune de până în prezent, manevre calificate de către Phenian drept o "provocare totală". Exerciţiul denumit "Vigilant Act", la care participă aproximativ 230 de avioane, între care avioane stealth F-22 Raptor, şi zeci de mii de militari, a început luni dimineaţă şi urmează să dureze cinci zile, potrivit forţelor aeriene ale Coreei de Sud.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.