Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Japonia se pregătește de RĂZBOI cu China: 'Contextul de securitate se schimbă rapid, cu o incertitudine crescută'

japonia china japonia

Japonia trebuie să îşi accelereze "radical" ritmul dezvoltării capacităţilor defensive pentru a contracara China, a declarat ministrul Apărării de la Tokyo, Nobuo Kishi, într-un interviu publicat joi în cotidianul economic Nikkei, potrivit AFP.

El a atras atenţia că diferenţa dintre forţele militare ale Japoniei şi cele ale Chinei "creşte de la an la an" şi, prin urmare, Tokyo trebuie "să îşi dezvolte capacităţile de apărare într-un ritm radical diferit" de cel înregistrat până acum.

În contextul în care cel mai ridicat nivel al bugetului pentru Apărare al Japoniei a fost până acum de circa 1% din PIB, Kishi a spus că acesta trebuie ajustat în funcţie de nevoile ţării, invocând cheltuielile militare mari ale Chinei şi noile mize sensibile precum spaţiul, spaţiul cibernetic şi armele electromagnetice.

"Trebuie să alocăm fondurile necesare pentru a ne proteja naţiunea", deoarece "contextul de securitate din jurul Japoniei se schimbă rapid, cu o incertitudine crescută", a adăugat el.

Constituţia pacifistă a Japoniei, adoptată după Al Doilea Război Mondial, acordă forţelor armate un rol defensiv, iar încercările guvernului pentru a-l actualiza au fost deseori nepopulare în rândul cetăţenilor.

Însă Japonia îşi manifestă tot mai mult îngrijorările în faţa ambiţiilor teritoriale ale Chinei, scrie agerpres.ro.

Tokyo protestează cu regularitate în special împotriva intensificării prezenţei navelor chineze în jurul insulelor nelocuite Senkaku, administrate de Japonia, dar revendicate de Beijing, care le numeşte Diaoyu.

În legătură cu chestiunea Taiwanului, Kishi a spus că Japonia ar trebui să o ia în considerare ca "propria problemă", în contextul în care China îşi sporeşte presiunea şi asupra acestei insule de 23 de milioane de locuitori, pe care o consideră o provincie a sa.

SUA insistă de mult timp pe lângă Japonia şi alţi aliaţi ai săi să îşi dezvolte capacităţile militare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.