Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Japonia și-a revizuit radical doctrina militară pacifistă: 'Capacitatea de contraatac este necesară'

Devex
Japonia elicopter

Guvernul japonez a adoptat vineri o revizuire radicală a doctrinei apărării, cu scopul de a încerca să contracareze puterea militară a Chinei, pe care Tokyo o califică drept o ”provocare fără precedent” la adresa securităţii arhipelagului nipon, relatează AFP, scrie Agerpres.

Japonia vrea să-şi crească în mod drastic cheltuielile militare, să-şi unifice comandamentul şi să crească raza de acţiune a rachetelor.

În pofida faptului că aceste schimbări sunt susţinute de către opinia publică niponă, este vorba despre un viraj major într-o ţară a cărei Constituţie pacifistă, adoptată imediat după înfrângerea de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, îi interzice în principiu să se doteze cu armată veritabilă.

Această doctrină defensivă japoneză este schiţată în trei documente în care sunt evocate în mod clar China, Coreea de Nord şi Rusia.

”PROVOCAREA STRATEGICĂ” CHINEZĂ

Poziţia militară tot mai apăsată a Chinei este prezentată drept o ”gravă îngrijorare a Japoniei şi comunităţii internaționale”, iar Beijingul reprezintă o ”provocare strategică fără precedent la adresa păcii şi stabilităţii Japoniei”.

În centrul acestei noi ”Strategii a Securităţii Naţionale”, Japonia preconizează să-şi dubleze bugetul anual al apărării și să se doteze cu o ”capacitate de contraatac” - un concept care până de curând ar fi fost considerat incompatibil cu Constituţia. Acesta îi va permită să lovească ţinte care ameninţă arhipelagul de pe teritoriul unor ţări vecine.

”Capacitatea de contraatac este necesară”, se arată în documente, în care se precizează că sistemul actual de doborâre a unor eventuale rachete înainte ca acestea să ajungă pe teritoriul japonez nu este suficient de eficient, dar că nicio lovitură preventivă ”nu va fi tolerată”, în virtutea Constituţiei.

În documentele Guvernului sunt menţionate rachete americane de croazieră de tip Tomahawk, în contextul în care japoneză a dezvăluit recent că Tokyo vrea să cumpere până la 500 de astfel de rachete, dar rachete cu rază lungă de acţiune, de tip SM-6.

Prezenţa Forţei de Autoapărare pe insulele cele mai sudice japoneze, cele mai apropiate de Taiwan şi de China, ar urma să crească printr-o triplare a unităţilor de interceptare de rachete balistice, dezvăluie presa japoneză.

Referitor la Rusia, ”voinţa (rusă) de a recurge la forţă în vederea atingerii propriilor obiective de securitate, ca în Ucraina, este evidentă”, iar activităţile militare ruse în regiunea Asia-Pacific şi cooperarea strategică a Rusiei cu China ”constituie o îngrijorare puternică în domeniul securităţii”, se arată aceste documente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.