Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Japonia vrea să pună punct tensiunilor cu China? Premierul Kishida: 'Nu vom mai repeta niciodată ororile războiului. Voi respecta acest jurământ hotărât'

time.com
Fumio Kishida

Premierul japonez Fumio Kishida a promis la aniversarea capitulării Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial că nu va mai purta niciodată un război, în timp ce membrii cabinetului său au marcat ziua prin vizite la un sanctuar controversat, acțiuni care vor stârni furia Chinei și a Coreei de Sud, informează Mediafax.

În condițiile în care sanctuarul Yasukuni este considerat un simbol al trecutului militarismului Japoniei, legăturile dintre Tokyo și China sunt deja deosebit de tensionate în acest an, după ce Beijingul a efectuat exerciții militare fără precedent în jurul Taiwanului, în urma vizitei în această țară a președintelui Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, la începutul acestei luni, scrie Reuters.

În timpul exercițiilor, mai multe rachete au căzut în apele din interiorul zonei economice exclusive a Japoniei.

Legăturile comemorării aniversare cu Yasukuni, un sit care onorează 14 lideri japonezi din timpul războiului condamnați ca și criminali de război de către un tribunal aliat, precum și morți în război, au făcut ca Kishida să se confrunte luni cu un exercițiu de echilibru dificil.

Aflat în tabăra dovish a Partidului Liberal Democrat (PDL) conservator, sarcina sa a fost de a evita iritarea vecinilor și partenerilor internaționali, păstrând în același timp fericiți membrii mai de dreapta ai partidului - în special după uciderea fostului premier Shinzo Abe luna trecută.

Kishida a trimis o ofrandă la sanctuarul din centrul Tokyo, fără a o vizita, a relatat agenția de știri Kyodo. El a mai trimis ofrande la Yasukuni în timpul unor festivaluri anul trecut și în această primăvară.

„Nu vom mai repeta niciodată ororile războiului. Voi continua să respect acest jurământ hotărât”, a declarat Kishida la o adunare seculară în altă parte în Tokyo, la care a participat și împăratul Naruhito.

„Într-o lume în care conflictele sunt în continuare neclintite, Japonia este un lider proactiv în domeniul păcii”, a mai spus el.

Imagini difuzate de postul de televiziune NHK au arătat cum sanctuarul a fost vizitat luni dimineața devreme de mai mulți miniștri ai cabinetului, inclusiv de ministrul securității economice Sanae Takaichi. Anterior, locul a fost vizitat de Koichi Hagiuda, șeful consiliului de cercetare politică al PDL și un aliat cheie al fostului premier ucis Shinzo Abe.

„Este firesc pentru orice țară să le acorde respect celor care și-au dat viața pentru țara lor”, a declarat mai devreme luni secretarul șef al cabinetului, Hirokazu Matsuno. „Japonia va continua să își consolideze relațiile cu vecinii săi, inclusiv cu China și Coreea de Sud”.

Un grup de legislatori care în mod normal vizitează în masă pe 15 august a declarat săptămâna trecută că nu vor face acest lucru din cauza unei creșteri recente a cazurilor de coronavirus.

Abe a fost ultimul prim-ministru din istoria recentă care a vizitat Yasukuni în timpul mandatului, în 2013 - o vizită care a indignat atât China, cât și Coreea de Sud și a atras chiar și un reproș din partea aliatului său apropiat, Statele Unite.

Statele Unite și Japonia au devenit aliați de securitate statornici în deceniile care au trecut de la sfârșitul războiului, dar moștenirea acestuia încă bântuie Asia de Est.

Coreenii, care marchează această dată drept Ziua eliberării naționale, au resentimente față de colonizarea peninsulei de către Japonia între 1910 și 1945, în timp ce China are amintiri amare legate de invazia și ocuparea de către trupele imperiale a unor părți din țară între 1931 și 1945.

Kishida s-a angajat să majoreze substanțial bugetul de apărare al Japoniei, citând mediul de securitate regional din ce în ce mai tensionat, dar nu a făcut nicio mențiune într-un discurs recent despre unul dintre visele lui Abe - revizuirea Constituției pacifiste a țării - deși acesta a mai vorbit despre acest lucru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.