Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jared Kushner, ginere și consilier al lui Donald Trump, va ţine, duminică, un discurs despre politica în Orientul Mijlociu

Jared Kushner si Trump

Jared Kushner, consilier apropiat al preşedintelui american, se va exprima duminică în legătură cu politica Washingtonului în Orientul Mijlociu, în contextul în care Donald Trump trebuie să decidă dacă îşi menţine promisunea de a muta ambasada Statelor Unite în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, relatează AFP.

Intervenţia publică a ginerelui lui Donald Trump, fapt rar, este aşteptată, deoarece el încă nu şi-a dezvăluit planul pentru procesul de pace israeliano-palestinian pe care trebuie să îl relanseze, scrie agerpres.ro.

Discursul său va fi cu atât mai aşteptat cu cât, potrivit mai multor media americane, Jared Kushner ar fi faimosul "responsabil cu rang foarte înalt al echipei de tranziţie prezidenţiale" care i-a cerut lui Michael Flynn, fost consilier pentru probleme de securitate naţională al lui Donald Trump pus sub acuzare vineri, să contacteze oficiali din guverne străine.

Influentul consilier va lua cuvântul în cursul Saban Forum, un "dialog" anual în lideri americani şi israelieni organizat la Washington de think tank-ul Brookings Institution. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, trebuie, de asemenea, să se adrese duminică forumului prin intermediul unui mesaj video.

Preşedintele american a promis în timpul campaniei electorale să mute ambasada la Ierusalim, după cum prevede o lege a Congresului adoptată în 1995, dar a cărei aplicare este blocată la fiecare şase luni, de două decenii, de toţi preşedinţii americani succesivi datorită unei clauze derogatorii.

Următoare scadenţă intervine luni, potrivit Departamentului de Stat, care a declarat vineri pentru AFP că încă nu a fost luată nicio decizie. Miercuri, Casa Albă a apreciat ca "premature" informaţiile potrivit cărora Washingtonul se pregăteşte să anunţe transferul la Ierusalim, o decizie susceptibilă să provoace furia palestinienilor şi a lumii arabe.

În iunie, Donald Trump a ales pentru prima dată să urmeze exemplul predecesorilor săi. "Vreau să dau o şansă" procesului de pace "înainte de a mă gândi să mut ambasada la Ierusalim", s-a justificat el recent.

Vicepreşedintele american, Mike Pence, care va vizita Israelul la jumătatea lui decembrie, a reafirmat în cursul acestei săptămâni că transferul este "serios" avut în vedere.

Comunitatea internaţională nu a recunoscut niciodată Ierusalimul drept capitală a Israelului, nici anexarea părţii sale răsăritene cucerite în 1967, astfel încât ambasadele străine îşi au sediul la Tel Aviv. La rândul lor, palestinienii sunt de părere că Ierusalimul de Est trebuie să fie capitala statului palestinian la care aspiră.

Dincolo de această chestiune spinoasă, Jared Kushner a primit din partea socrului său sarcina uriaşă de a relansa un proces de pace la punct mort între israelieni şi palestinieni. Donald Trump are ambiţia de a reuşi acolo unde toţi predecesorii săi au eşuat, mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.