Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jaroslaw Strozyk: 'Polonia nu mai este primus inter pares în NATO, pentru că România i-a luat locul'

NATO

Generalul polonez Jaroslaw Strozyk a declarat, joi, în cadrul Conferinței Monitorului Apărării și Securității, că Polonia nu mai este primus inter pares în cadrul NATO pentru că România i-a luat locul, anunță MEDIAFAX.

Citește și: Dan Barna, făcut praf de Diaspora: ‘Mânca și nu se mai oprea. Cum să vorbim, să-l oprim din mâncat?’ .

„Am venit aici pregătit pentru a felicita România și pentru a sublinia câteva dintre greșelile Poloniei, pe care le-a făcut în ultima perioadă, dar planurile mi-au fost distruse de discuțiile dumneavoastră din primul panel, unde am auzit că și dumneavoastră aveți probleme interne și nu ați ajuns la un consens în țară”, a declarat generalul Jaroslaw Strozyk.

„Într-un interviu pe care l-am avut acum ceva vreme, prima mea apariția la TV, am fost întrebat care este poziția Poloniei în NATO, iar eu am răspuns , iar acesta a fost și titlul pe care jurnaliștii l-au pus în urma interviului. Nu greșeam spunând asta”, a subliniat generalul (r) Jaroslaw Strozyk.

Citește și: Descindere în forță la Otopeni, după ce Klaus Iohannis a fost văzut urcând într-un avion privat

De asemenea, acesta a evidenţiat câteva dintre lipsurile Poloniei în materie de securitate: „Între 2016-2016, Strategia Națională de Apărare a fost complet refuzată, procesul de modernizare a fost complet refuzat. Ministerul Apărării a pornit procesul de achiziționare a 15 elicoptere din Franța, după patru ani au primit opt. Armata și-a dorit, în cadrul acestui program de modernizare, sistemele Patriot, dar minimul necesar era constituit din opt baterii, așa că Guvernul a achiziționat două. Statul Major și-a dorit să achiziționeze minimum sisteme HIMARS, iar Guvernul a achiziționat doar unul”.

„Am auzit vorbindu-se despre amenințările la adresa României, la adresa Israelului, dar trebuie să recunoaștem că regiunea Mării Negre reprezintă punctul de interes al Rusiei”, a subliniat generalul polonez.

Citește și: Florin Cîțu nu se lasă! ”Credeau că mai au timp să ascundă jaful din banul public”

„Acest procentaj de 2% din PIB pentru apărare este una dintre cele mai mari minciuni ale NATO. Polonia are acum 2% din PIB pentru apărare, anul viitor vom avea 2,1%. Asta înseamnă 20 de miliarde de euro. Din acest 2% din PIB, 40% merge către salarii și 20 % către pensii pentru oameni ca mine care au servit în Armată. Deci, nu mai rămâne prea mult pentru modernizare. Pe de altă parte, Germania investește 1,3% din PIB în apărare, care înseamnă 15 miliarde de euro, prin urmare de patru ori mai mare decât Polonia. Cred, în consecință, că ar trebui să existe posibilități diferite pentru națiunile membre NATO, a concluzionat Jaroslaw Strozyk.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.