Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jean-Claude Juncker critică 'chestionarul orientat' anti-UE al guvernului ungar

Jean-Claude Juncker

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a criticat joi 'chestionarul orientat' pe care guvernul de la Budapesta l-a adresat cetăţenilor ungari pentru a afla opiniile acestora despre modalitatea de a se opune instituţiilor europene, transmite AFP. Intitulat 'Să stopăm Bruxellesul!', acest document a fost trimis recent către fiecare locuinţă din Ungaria. El cuprinde şase întrebări, referitoare în special la politica în domeniul migraţiei, unul dintre principalele puncte de divergenţă între Bruxelles şi Budapesta.

''Aş dori, după ce am citit acest chestionar orientat, să înţeleg mai bine intenţiile'' premierului ungar Viktor Orban, a declarat Juncker, răspunzând unei întrebări referitoare la Ungaria într-o conferinţă de presă la Bruxelles. ''Nu este vorba despre a ieşi din Uniunea Europeană, ci despre a stopa Bruxellesul'', a comentat şeful executivului comunitar. ''Această manieră de vorbi de rău Bruxellesul după ce ai semnat Declaraţia de la Roma spune mai multe despre autorul chestionarului decât despre starea Uniunii Europene'', a adăugat el, cu referire la declaraţia de solidaritate semnată la Roma, pe 25 martie, de liderii statelor membre cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la semnarea actului fondator al Comunităţii Europene.

De asemenea, Juncker a criticat adoptarea de către legislativul ungar a unei noi legi care ameninţă cu închiderea Universitatea Central-Europeană (CEU), creată în anul 1991, la Budapesta, de miliardarul George Soros. ''Nu îmi place această decizie'', a spus Jean-Claude Juncker, care a amintit că executivul UE va dezbate acest subiect la 12 aprilie, conform Agerpres. Parlamentul ungar a votat marţi o controversată lege care ar putea conduce la închiderea Universităţii Central-Europene (Central European University - CEU). Legea prevede în special nerecunoaşterea diplomelor emise de instituţii de învăţământ străine care nu au corespondent şi în ţările de origine ale respectivelor instituţii. Viktor Orban a lansat o ofensivă împotriva lui Soros, pe care-l acuză că se amestecă în politica internă a Ungariei prin intermediul ONG-urilor finanţate de el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.