Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jean-Yves Le Drian, atac dur la adresa comuniştilor din Coreea de Nord: 'Sancţiunile pot forţa o ţară autistă să negocieze'

wikipedia
Coreea de Nord

Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian, aflat în vizită în China, a declarat vineri că numai sancţiunile pot forţa o Coree de Nord "autistă" să negocieze, el estimând că propunerea Beijingului de suspendare simultană a testelor nucleare ale Phenianului şi a exerciţiilor militare americano-sud-coreene nu reprezintă "abordarea corectă", relatează AFP. Este un "punct de dezacord" între Franţa şi China, deşi cele două ţări au votat în Consiliul de Securitate al ONU noi sancţiuni împotriva regimului lui Kim Jong-Un, a declarat şeful diplomaţiei franceze la Beijing conform Agerpres.

China, principalul susţinător economic al Phenianului, dă asigurări că aplică cu stricteţe noile sancţiuni internaţionale, însă apără ferm opţiunea soluţionării crizei nord-coreene "prin dialog", prin intermediul unei "duble suspendări" sau a unui "dublu moratoriu". Astfel, Beijingul doreşte ca Phenianul să accepte să oprească testele nucleare şi balistice, în schimbul unei suspendări din partea Coreei de Sud şi a Statelor Unite a manevrelor lor militare comune - idee respinsă ferm de Washington.

"Eu nu văd Coreea de Nord gata să negocieze însăşi principiul programului său nuclear şi, având în vedere agravarea ameninţării, Washingtonul şi Seulul nu pot accepta o reducere a exerciţiile lor comune, care reprezintă un fel de reasigurare pentru populaţia din Coreea de Sud", a subliniat Jean-Yves Le Drian.

"Şi, având în vedere o formă de autism a autorităţilor nord-coreene, numai presiunea şi, prin urmare, sancţiunile pot aduce ţara la masa negocierilor", a spus ministrul francez.

"Dublul moratoriu" este o "propunere realistă şi fezabilă", deoarece escaladarea tensiunilor este alimentată de "lipsa negocierilor", i-a replicat vineri Wang Yi omologului său francez. "Dacă vom naviga împotriva curentului şi nu vom merge mai departe, vom fi traşi înapoi", a spus el.

Bineînţeles, "trebuie să aducem (Phenianul) înapoi la masa negocierilor cu ajutorul sancţiunilor", a recunoscut el, însă trebuie de asemenea să "facem un prim pas pentru a opri testele" nord-coreene, a adăugat ministrul de externe chinez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.