Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jeff Bezos și Sir Richard Branson s-ar putea să nu fie încă astronauți în ochii guvernului SUA

CBS News
jeff bezos blue origin

Autoritățile americane au risipit cu dușul rece viselor exploratorilor spațiali miliardari, înăsprind definiția cuvântului „astronaut”, relatează BBC.

Noile reguli ale Federal Aviation Administration (FAA) spun că astronauții aspiranți trebuie să facă parte dintr-un echipaj și să contribuie la siguranța zborului spațial.

Jeff Bezos și Sir Richard Branson s-ar putea să nu fie încă astronauți în ochii guvernului SUA, scrie Mediafax.ro.

Acestea sunt primele modificări de când a început programul Commercial Astronaut Wings al FAA, în 2004.

Noile reguli au fost anunțate marți - în aceeași zi în care Bezos a zburat la bordul unei rachete Blue Origin până la marginea spațiului.

Pentru a se califica drept astronauți comerciali, cei care călătoresc în spațiu trebuie să călătorească la 80 de kilometri deasupra suprafeței Pământului, ceea ce au realizat atât Bezos, cât și Branson.

Dar agenția spune că viitorii astronauți trebuie să fi „demonstrat în timpul zborului activități care au fost esențiale pentru siguranța publică sau au contribuit la siguranța zborului spațial uman”.

Într-o declarație, FAA a spus că aceste schimbări au adus schema mai în concordanță cu rolul său de a proteja siguranța publică în timpul zborurilor spațiale comerciale.

La 11 iulie, Sir Richard Branson a zburat la bordul SpaceShip Two al companiei Virgin Galactic la marginea spațiului, ca un test înainte de a începe activitatea comercială, anul viitor.

Bezos și ceilalți trei membri ai echipajului care au zburat pe nava spațială Blue Origin ar putea avea mai puține pretenții la râvnitul titlu. Înaintea lansării, CEO-ul Blue Origin, Bob Smith, a spus că „nu există nimic de făcut pentru un membru al echipajului” în vehiculul autonom.

Există alte două modalități de a câștiga insigna de astronaut în SUA - prin intermediul armatei sau al NASA.

Insignele au fost acordate în anii 60 astronauților care au participat la programul Mercury.

David Mackay și Mike Masucci, cei doi piloți pentru zborul SpaceShip Two al Virgin Galactic din 11 iulie, primiseră deja insigna, la fel și unul dintre specialiștii misiunii, Beth Moses, la un zbor de test anterior.

Dar ceilalți trei participanți la misiune, inclusiv Branson, au zburat pentru prima dată iar activitățile din timpul zborului nu-i califică în mod explicit să primească aripile în baza noilor dispoziții ale FAA. Acestea permit agenției să acorde distincții onorifice „persoanelor a căror contribuție la zborul comercial spațial uman merită o recunoaștere specială”.

Și depinde doar de FAA să stabilească cine se califică pentru aripile de astronaut „onorifice”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.