Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jens Stoltenberg, cu ochii pe Rusia și Belarus: 'NATO şi-a consolidat pregătirea şi prezenţa pe flancul de est' / Ce spune despre rebeliunea Wagner

politico.eu
Jens Stoltenberg NATO

NATO şi-a consolidat pregătirea şi prezenţa militare pe frontul de est al Alianţei Nord-Atlantice - în state care au frontiere comune cu Rusia şi Belarus -, anunţă secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează CNN.

”Bineînţeles că monitorizăm îndeaproape evoluţiile şi ne-am sporit deja pregătirea şi prezenţa militare în partea de est a Alianţei”!, a anunţat el marţi într-o conferinţăă comună de presă, la Haga, cu lideri din state membre NATO.

”Trebuie să nu subestimăm Rusia, aşa că este şi mai important să continuăm să furnizăm Ucrainei susţinerea noastră”, a reiterat el.

Războiul preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina a adâncit disensiunile la Moscova, a subliniat Stoltenberg.

”Este clar că războiul ilegal al preşedintelui Vladimir Putin împotriva Ucrainei a adâncit disensiunile şi a creat noi tensiuni în Rusia”, a declarat el, referindu-se la rebeliunea efemeră a şefului grupării paramilitare ruse Evgheni Prigojin.

O eventuală desfăşurare a unor mercenari din Wagner în Belarus ar putea creşte riscul ”instabilităţii” în regiune, a avertizat, la rândul său, preşedintele lituanian Gitanas Nauseda.

Prezenţa unor combatanţi Wagner în Belarus este ”îngrijorătoare” şi cere un ”răspuns foarte dur” din partea NATO, a cerut preşedintele plonez Andrzej Duda.

Stoltenberg a subliniat că vrea să transmită Moscovei şi Minskului mesajul că ”NATO este aici pentru a proteja fiecare aliat, fiecare centimetru al teritoriului NATO”.

Alianţa tot mai strânsă a Belarusului cu Rusia provoacă îngrijorări în unele ţări din Occident.

NATO este pregătită să se apere de Rusia şi Belarus.

Însă rebeliunea Wagner este o ”afacere internă rusă”, a subliniat Stoltenberg.

Întrebaţi de presă ce probleme decurg din transferul lui Evgheni Prigojin şi al forţelor acestuia în Belarus, toţi liderii NATO au răspuns că este ”prea devreme” pentru a se pronunţa definitiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.