Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jens Stoltenberg, despre articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord: 'Acţiunile vorbesc mai tare decât cuvintele'

NATO

O Organizaţie a Tratatului Nord-Atlantic puternică "e bună pentru Europa şi e bună pentru Statele Unite ale Americii", a declarat, miercuri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul conferinţei NATO Engages şi a evidenţiat că una dintre temele cele mai spinoase ale Summit-ului de miercuri şi joi este rezolvarea diferenţelor între contribuţiile financiare ale ţărilor aliate, informează Agerpres.

"Trebuie să recunoaştem că sunt neînţelegeri între aliaţi (...) Este important ca acest summit să arate că, în ciuda neînţelegerilor şi în ciuda discuţiilor deschise, vom putea lua decizii şi sunt încrezător că vom face asta", a spus el.

Acesta s-a declarat încrezător că la Summit va exista o înţelegere în ceea ce priveşte cheltuielile de apărare. "Suntem cu toţi de acord că povara financiară nu este împărţită în mod egal în cadrul NATO", a spus oficialul.

Mai mult, Stoltenberg a afirmat că e conştient de faptul că "mulţi politicieni aleg să cheltuiască mai mult pe altceva şi nu pe apărare" şi a dat propriul exemplu.

Vezi și: Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, menține echilibrul summitului: 'În pofida diferendelor, Alianţa va fi mai puternică unită'

"Am fost în favoarea acestui lucru, când am fost ministru al Apărării în Norvegia, să tai din bugetul Apărării. Dar să nu spuneţi la nimeni. Dar asta era în anii '90", a punctat el.

Secretarul general al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic a afirmat că "o NATO puternică e bună pentru Europa şi e bună pentru Statele Unite ale Americii".

"Două războaie mondiale şi un Război Rece ne-au arătat că suntem mai puternici împreună decât separat. Prezenţa militară a SUA şi a Canadei în Europa e un lucru bun pentru America de Nord, dar este un lucru bun şi pentru Europa. Este un lucru bun pentru America de Nord, în special pentru Statele Unite ale Americii, pentru că ajută Statele Unite ale Americii să fie o forţă globală. Prezenţa SUA este pentru apărarea Europei, dar proiectează puterea SUA înspre Asia şi Africa de Est", a spus el.

Oficialul a afirmat, de asemenea, că "este important ca angajamentul SUA faţă de Articolul 5, faţă de securitatea NATO, să fie ceva ce să nu fie demonstrat doar prin cuvinte, ci şi cu fapte".

"Acţiunile vorbesc mai tare decât cuvintele", a punctat el.

Întrebat referitor la diferenţele de opinie din interiorul NATO, Stoltenberg a replicat: "Am o responsabilitate - să mă asigur că dincolo de diferenţele despre care se scrie zilnic în ziare, să ţin această familie unită". Totodată, oficialul a spus că una din marile sale îngrijorări este legată de diferenţele între cheltuielile pentru Apărare ale ţărilor aliate.

NATO Engages este o conferinţă la nivel înalt, organizată în cadrul Summit-ului NATO care are loc miercuri şi joi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.