Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jens Stoltenberg: 'Miniştrii afacerilor externe din ţările NATO vor discuta despre situaţia din Afganistan'

vestidinrusia.ro
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

Miniştrii afacerilor externe din ţările NATO vor participa vineri la o reuniune prin videoconferinţă pentru a discuta despre situaţia din Afganistan, a anunţat miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează AFP.

Această reuniune extraordinară, convocată în contextul în care occidentalii îşi accelerează operaţiunile de evacuare de la Kabul, va fi destinată "menţinerii unei coordonări strânse şi discutării unei abordări comune privind Afganistanul" după preluarea puterii de către talibani, a postat Stoltenberg pe Twitter.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a imputat marţi preluarea puterii de către talibani "eşecului autorităţilor afgane", incapabile să împiedice "această tragedie", dar a apărat angajamentul Alianţei, recunoscând totodată că trebuie învăţate "lecţii".

Forţele NATO "au luptat cu curaj" în Afganistan, dar au fost surprinse de "prăbuşirea politică şi militară din ultimele săptămâni, cu o rapiditate care nu a fost anticipată", a spus el în cadrul unei conferinţe de presă, scrie Agerpres.ro.

"Autorităţile politice afgane au eşuat în a le ţine piept talibanilor şi în a ajunge la soluţia paşnică pe care afganii înşişi o doreau cu disperare", a adăugat Jens Stoltenberg.

"Eşecul autorităţilor afgane este cel care a dus la tragedia pe care o vedem astăzi", a subliniat el.

Preluarea puterii de către talibani a avut loc în contextul în care SUA şi NATO au început în mai retragerea celor 9.500 de militari ai lor.

"Trebuie să avem o evaluare onestă şi lucidă a angajamentului NATO în Afganistan. În pofida investiţiilor şi a sacrificiilor considerabile din partea noastră timp de două decenii, prăbuşirea a fost rapidă şi bruscă. Se pot învăţa numeroase lecţii", a recunoscut Jens Stoltenberg.

Totuşi, "trebuie recunoscute şi progresele înregistrate" de la începutul intervenţiei occidentale, menită "să împiedice ţara să servească drept refugiu pentru terorismul internaţional" după atentatele de la 11 septembrie 2001, a subliniat el.

Astfel, "în două decenii, nu au existat atacuri teroriste organizate din Afganistan pe teritoriul ţărilor Alianţei", a observat secretarul general al NATO.

"Cei care preiau puterea au responsabilitatea de a asigura că terorişti internaţionali nu se instalează din nou" în ţară, a adăugat Stoltenberg în conferinţa de presă de marţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.