Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jihadişti arestaţi în Indonezia plănuiau un atac chimic

jurnaldevrancea.ro
catuse

Preşedintele indonezian Joko Widodo a făcut apel miercuri la cetăţenii ţării sale, care are cea mai numeroasă populaţie musulmană din lume, să fie uniţi în faţa provocărilor cu care se confruntă, între care sărăcia şi extremismul, relatează dpa. Apelul preşedintelui survine într-un context în care poliţia a anunţat arestarea unor militanţi care pregăteau un atentat chimic.

Provocările cu care se confruntă naţiunea indoneziană "nu sunt uşoare", a subliniat şeful statului într-un discurs rostit în parlament, în ajunul zilei independenţei. "Continuăm să ne confruntăm cu sărăcia şi disparităţile, dar şi cu extremismul, radicalismul şi terorismul", a remarcat preşedintele, dând asigurări că guvernul de la Jakarta face eforturi nu doar pentru a soluţiona problemele economice, ci şi pentru a întări fundamentele ideologice ale statului. "Continuăm să edificăm consensul naţional pentru a salvgarda Pancasila, Constituţia din 1945 şi (motto-ul) Unitate în Diversitate", a spus Joko Widodo, care s-a referit prin Pancasila la ideologia de stat a Indoneziei, bazată pe principiile unităţii, umanităţii, dreptăţii sociale, monoteismului şi democraţiei.

Marţi, poliţia specializată în combaterea terorismului a arestat cinci presupuşi militanţi şi a confiscat materiale chimice folosite pentru producerea de bombe, în oraşul Bandung, la circa 140 km sud-est de capitala Jakarta. Potrivit poliţiei, suspecţii pregăteau atacuri asupra palatului prezidenţial şi a sediului poliţiei. 'Este un tip de bombă care, atunci când explodează, eliberează un gaz ce afectează grav pielea şi devine periculos dacă o persoană îl inhalează', a explicat un purtător de cuvânt al poliţiei într-o declaraţie acordată agenţiei EFE.

De asemenea, poliţia a confirmat pentru această agenţie de presă că persoanele arestate fac parte din gruparea Jamaah Ansharud Daulah (JAD), care a jurat loialitate Statului Islamic (SI), şi 'au învăţat să producă explozivi urmând instrucţiunile de pe pagina web a Bahrun Naim', o grupare jihadistă indoneziană care luptă în Siria alături de SI, conform Agerpres. Indonezia a fost scena mai multor atacuri sângeroase comise de militanţi islamişti, din 2000 încoace, aminteşte dpa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.