Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jihadiştii care ţin ostatic un român au intrat în cea mai mare alianţă teroristă din Africa -VIDEO

Trei grupări jihadiste care acţionează în Sahel, printre care cea condusă de algerianul Mokhtar Belmokhtar, au anunţat că au fuzionat, transmite AFP, preluând o ştire a agenţiei private mauritaniene ANI (Agence Nouakchott Information), care a difuzat joi înregistrarea video a anunţului jihadiştilor.

Noua mişcare, având legături cu Al-Qaida şi condusă de tuaregul Iyad Ag Ghaly, este intitulată 'Nosrat al-Islam Wal Mouslimine' ('Grupul de sprijin al islamului şi musulmanilor', potrivit traducerii din limba arabă datorate unui jurnalist al AFP), informează agerpres.

Ameninţare cu BOMBĂ pe aeroportul din Stockholm. Un avion plin a fost EVACUAT - FOTO

Din mişcare fac parte Ansar Dine a lui Iyad Ag Ghaly, Al-Mourabitoune a lui Mokhtar Belmokhtar şi 'Emiratul Saharei', o aripă a Al-Qaida din Maghrebul Islamic (AQMI) care operează în nordul statului Mali, potrivit declaraţiei lui Iyad Ag Ghaly. Acesta apare în înregistrare alături de alţi patru şefi jihadişti, purtând turbane şi bărbi dese.

Reamintim că membrii Al-Mourabitoune l-au răpit pe Iulian Gherguț, originar din județul Neamț, în timp ce acesta patrula ca agent de securitate în jurul unei mine de mangan din Tambao, nordul Burkinei Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali. Alți români care lucrează în Africa de Vest ne-au precizat că ostaticii cu pielea albă sunt tratați ca niște sclavi.

content-image

În declaraţie, Iyad Ag Ghaly afirmă că noua mişcare a jurat credinţă unor lideri jihadişti, printre care Ayman al-Zawahiri, actualul şef al Al-Qaida, şi îl laudă pe Osama Ben Laden, ucis de un comando american în Pakistan, în mai 2011.

Potrivit directorului agenţiei ANI, Mohamed Mahmoud Abou-Elmaali, înregistrarea video a fost primită miercuri seara, de la o sursă care afirmă că a fost turnată recent.

Tensiuni diplomatice între Germania şi Turcia: 'Berlinul să înveţe cum să se comporte'

Grupările care au fuzionat aveau deja legături clare cu Al-Qaida, iar unele fac parte din organizaţiile jihadiste care au controlat nordul statului Mali timp de aproape zece luni, în urma unei rebeliuni tuarege, în martie-aprilie 2012.

Islamiştii radicali au fost apoi alungaţi din această vastă regiune şi în mare parte dispersaţi de o operaţiune militară internaţională lansată în ianuarie 2013 şi care continuă.

Zone întregi scapă însă şi acum controlului forţelor armate din Mali şi externe, vizate cu regularitate de atacuri jihadiste. Concentrate anterior în nord, aceste atacuri s-au extins de la începutul lui 2015 spre centrul, apoi în sudul ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.