Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joaca de-a sancțiunile: Înalta Curte decontează impunitatea unor magistrați

Practica Înaltei Curți de a diminua sau chiar anula sancțiunile disciplinare aplicate magistraților de către CSM reprezintă o abordare extrem de problematică, iar recentul caz prezentat de StirileProTV demonstrează că urmările negative se adâncesc din ce în ce mai mult.

Unii judecători tergiversează procesele, amână pronunțările până la prescriere sau motivează după ani de zile. Inspecţia Judiciară cercetează disciplinar un astfel de caz, după ce o judecătoare de la Tribunalul București ar fi întârziat redactarea a peste 450 de sentințe și încheieri, cel mai vechi document fiind așteptat de 7 ani.

Sute de hotărâri nemotivate cu anii

Judecătoarea face parte din Secția 1 Penală a Tribunalului București și este renumită pentru întârzierile în pronunțarea soluțiilor, dar mai ales a redactării lor. Iar amânările, susțin avocații, sunt de luni de zile, poate chiar un an, în unele cazuri. Asta chiar dacă la mijloc sunt infracțiuni dintre cele mai grave, cu violență sau prejudicii uriașe.

Inspecția Judiciară a demarat o cercetare disciplinară, iar surse oficiale susțin că judecătoarea ar avea 459 de documente neredactate. Cea mai veche hotărâre ar fi fost pronunţată în august 2016, dar nu ar fi redactată nici astăzi. Judecătoarea nu a putut fi contactată pentru a-și exprima punctul de vedere.

Același magistrat amână de un an și două luni de zile pronunțarea sentinței într-un dosar în care un sirian a fost judecat pentru că în 1997 a asasinat un proxenet din capitală. Deși și-a luat răgaz de aproape 30 de ori și a dat noi și noi termene de pronunțare, sentința nu este publicată nici acum.

Exclusă de CSM, repusă în funcție de ÎCCJ

Fost procuror la începuturile carierei, devenită judecătoare acum 25 de ani, femeia a mai fost cercetată disciplinar, iar secția de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis excluderea ei din profesie. A fost însă iertată de colegii de la instanța supremă care i-au admis recursul și au decis doar să îi diminueze indemnizația lunară cu 25 la sută, vreme de un an.

„Această practică de amânare a pronunțării în mod repetat, inclusiv în cauze care reclamă o urgență, reprezintă o exercitare necorespunzătoare a atribuțiilor judiciare, de natură a afecta drepturile procesuale ale părților precum și soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil”, a declarat Alin-Bogdan Alexandru, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, pentru sursa citată.

În fața acestor cazuri flagrante de înlăturare a sancțiunilor, devine tot mai evident că Înalta Curte de Casație și Justiție va trebui să-și asume responsabilitatea pentru astfel de situații și să abordeze în mod serios problemele disciplinare existente în cadrul sistemului judiciar în general.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.