Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jobul din România unde un angajat poate câștiga mai mult decât patronul: Salariul poate ajunge la 4000 de euro pe lună

bani-lei-salariu

România ocupă locul doi în rândul celor mai sărace țări din Uniunea Europeană, cu doar Bulgaria în urma sa în ceea ce privește veniturile. Cu toate acestea, în țară există și oportunități de angajare cu salarii atractive.

Un antreprenor care se pregătește să deschidă o pizzerie a dorit să obțină informații despre nivelurile de salarizare din acest domeniu și a postat o întrebare în acest sens pe grupul de Facebook intitulat "Grupul Antreprenorilor din România", conform Adevărul.ro.

„Bună ziua, am nevoie de un sfat din partea celor care sunteți în domeniu. Deschid în curând o pizzerie și doresc să ofer un salariu decent și corect pentru un pizzer care o să lucreze două zile cu două zile libere, de dimineață de la ora 8.00, până seara la 10.00. Ce salariu oferiți dumneavoastră în aceste condiții? Mulțumesc. O zi cu spor vă doresc”, a scris acesta.

Reacțiile nu au întârziat să apară, dar multe dintre ele nu au fost pe deplin conforme cu așteptările viitorului antreprenor. Mai mulți utilizatori de internet au ridicat întrebări cu privire la programul de lucru impus angajaților.

„Bă, voi sunteți nebuni? 14 ore pe zi la servici, omul mai face 45 de minute pe drum de acasă că doar nu locuiește în cuptorul de la pizzerie, mai are nevoie de juma de oră să se pregătească înainte să iasă din casă și probabil de o oră după ce ajunge acasă înainte să adoarmă. Deci ăsta îi lasă exact 7 ore pentru somn”, a spus cineva.

A continuat apoi în aceeași notă: „Patronilor cu acest tip de mentalitate le doresc să primească dublu față de ceea ce oferă, în loc de 14 ore ei să aibă parte de 28 de ore. Și eu muncesc, un schimb de 12 ore pe zi, 4 zile și apoi 4 liber. Singura bucurie este atunci când îți iei 4 zile de concediu și te alegi cu 12 zile libere. În rest, cele 4 zile când lucrezi 12 ore nu exiști, iar din cele 4 libere una e să îți revii și alta e să te pregătești de lucru. Și să nu îmi spuneți că la ora 10.00 se pune lacătul pe ușa, ora 22.00 poate deveni foarte ușor ora 24.00 sau 02.00 în unele zile.”

Pe de altă parte, au existat și persoane care au oferit sfaturi utile și idei concrete. Membrii grupului au dezbătut în detaliu subiectul, au făcut calcule și au adus sugestii, generând astfel discuții și polemici în rândul lor.

„De la 8 la 10 vorbim de 14 ore pe zi x 15 zile lucrate = 210 ore într-o luna. Legea spune că se lucrează 40 ore pe săptămâna x 4 săptămâni = 160 ore...deci avem 50 ore suplimentare. Să luăm salariul mediu pe economie în 2023 de 6800 lei brut / 160 ore = 42.5 RON pt orele legale și (dublu) 85 RON pt cele 50 ore suplimentare vom avea un salariu BRUT de 11.050 RON brut, deci 6.464 RON net”, a scris cineva.

„Fix astea sunt salariile la un pizzer bun care știe să își facă treaba. Peste 6.000”, a completat un altul.

„Cunosc pe cineva care la un program mai peste normă îi dădea unui bucătar-șef acum un an 7.000 în mână și garsoniera unde să stea. Local cu clientela destul de multă, dar nu de fițe. Se discuta despre ceva zeci de pizza făcute pe zi ca să acopere salariul. Un pizer cu un ajutor și un cuptor decent trebuie să scoată 100 de pizza pe oră, altfel sunt cam pierde vară. Nu înseamnă că în 12 ore fac 1.200. Mă refer că la o ora de vârf trebuie să ducă atât”, a adăugat altcineva.

Câștigă mai mult decât patronul

Unul dintre membrii grupului a oferit un calcul detaliat: "De la 8 la 10 vorbim de 14 ore pe zi x 15 zile lucrate = 210 ore într-o lună. Legea spune că se lucrează 40 de ore pe săptămână x 4 săptămâni = 160 de ore... deci avem 50 de ore suplimentare. Să luăm salariul mediu pe economie în 2023 de 6800 de lei brut / 160 de ore = 42,5 RON pentru orele legale și (dublu) 85 RON pentru cele 50 de ore suplimentare. Vom avea un salariu BRUT de 11.050 RON brut, deci 6.464 RON net."

Un alt membru a confirmat această estimare: "Fix acestea sunt salariile pentru un pizzaiolo bun care știe să își facă treaba. Peste 6.000 RON."

În plus, cineva a adăugat că știe pe cineva care plătea un bucătar-șef 7.000 RON în mână și o garsonieră pentru a locui. Acest lucru era pentru un local cu o clientelă destul de mare, dar nu de fițe, care producea un număr semnificativ de pizza pe zi.

Aceste discuții și calcule au ilustrat variabilitatea salariilor din industria pizzeriilor și au oferit viitorului antreprenor o perspectivă mai clară asupra a ceea ce ar putea să ofere angajaților săi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.