DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Joc total pe Codul Penal. Cum a ajuns deputatul `mitralieră` muză pentru CSM

romaniacurata.ro
Catalin Radulescu

În cadrul modificărilor ce se vor aduse  pe  Codul Penal, CSM  a intrat în hora tacticilor deja patentate  de PSD  pe legile justiției. Se  vine cu propuneri maximale, ca ulterior, în fața presiunii mass-mediei și opiniei publice,  să se revină cu reformulări și reinterpretări. În plin scandal provocat  de susținerea unui prag indirect  pentru abuzul în serviciu și alte fapte de corupție, CSM a anunțat repudierea acestei propuneri. Impresia unei înțelegeri partinice  între Consiliul Superior al Magistraturii și PSD însă, a rămas. Iar aceasta este adâncită și mai mult dacă se merge pe firul, filonul acestei propuneri: CSM pare a  se fi inspirat din "opera" legislativă a unui social-democrat controversat.

VIDEO - O nouă gafă marca Viorica Dăncilă: Nu a știut ce trebuie să facă la momentul intonării imnurilor

Pentru PSD și partenerii săi din ALDE, intervenția CSM cu amendamente pe Codul Penal a fost una salutară, o adevărată bulă de oxigen. Majoritatea a  anunțat că își însușește  toate amendamentele acestui for, zugrăvit în ultimele  pozițiii publice elogios, ca adevăratul garant al independenței  justiției.

Mai toate amendamentele propuse până acum de către social-democrații Cătălin Rădulescu și Eugen Nicolicea la Codul Penal fuseseră desființate de presă, sprecialiști și receptate prost  de către opinia publică. Cei doi parlamentari sunt cunoscuți pentru propunerile lor controversate și sunt folosiți de PSD ca vârf de lance pentru direcționarea oprobiului opiniei publice către ei, pentru a oferi ulterior partidului de guvernământ  prilejul  de a poza în  partenerul justiției , nu în cel care pune limite actului de justiție.

Ei sunt, printre altele, autorii unor propuneri în urma cărora un magistrat putea risca închisoare de la trei luni la un an sau amendă, precum şi cu interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică, pentru „reţinerea sau arestarea unei persoane pe motive vădit netemeinice şi esenţial nelegale" sau pentru expunerea publică a unei persoane reţinute, arestate sau condamnate în posturi infamate care îi pot leza demnitatea şi aduce atingere imaginii sale publice". Dar și ai unor propuneri prin care pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani, cu excepţia infracţiunilor comise cu violenţă, să se execute la domiciliu, iar pedeapsa la darea de mită să scadă şi să fie închisoarea de la şase luni la cinci ani, faţă de doi la şapte ani, cât este în prezent.

Într-un adevărat exercițiu de imagine, președintele comisiei parlamentare  speciale, Florin Iordache, a supus la vot respingerea acestor propuneri. Pentru prima oară, atât Rădulescu, cât mai ales Nicolicea nu au crâcnit și au votat, cot la cot cu ceilalți colegi din majoritate și Opoziție împotriva propriilor amendamente.

A fost în fapt o simplă tactică de cosmetizare a imaginii majorității PSD-ALDE, pentru că odată cu această  ieșire din scenă a amendamentelor Puterii, au intrat noutățile venite ca o completare din partea reprezentanților CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii a propus un amendament la articolul 308 din Codul penal care se referă la infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane decât funcţionarii publici, care stabileşte, prin corelare cu articolul 297 privind abuzul în serviciu, ca faptele de abuz în serviciu comise de alte persoane decât funcţionarii publici să fie incriminate doar dacă prejudiciul creat este mai mare de 50.000 de euro.  Aceleași prevederi ar fi urmat să fie valabile și pentru persoanele inculpate  pentru delapidări, neglijență în serviciu, folosirea abuzivă a funcției sau uzurparea ei, dar și pentru  divulgarea informațiilor secrete de serviciu dacă făptuitorii acopereau prejudiciul comis până la momentul sesizării instanţei de judecată.

Aproape imediat, reprezentanții PSD din comisie, și-au asumat propunerea și au ținut să  infirme orice legătură cu mult hulitul concept de prag pentru abuz în serviciu.

"Discutăm despre un articol 308 care vizează anumite intensităţi valorice pentru care e o pedeapsă mai mică sau mai mare. Este deocamdată la acest moment o propunere de la care plecăm, (...) dar noi considerăm că acel amendament în formularea pe care ne-a propus-o CSM este un amendament care poate fi susţinut, care rezolvă multe chestiuni”,  susținea Iordache la finalul şedinţei din Comisie.

În schimb,  ceea ce au evitat atât social-democrații, cât și cei de la CSM să spună se referă la originea posibilă a acestei propuneri. Primul care a venit cu acest concept al Codului Penal în sensul exenorării unei persoane de efectele unei infracțiuni în caz de achitare integrală a prejudiciului comis a fost chiar deputatul Cătălin Rădulescu.

Potrivit unui proiect legislativ depus de către acesta anul trecut și semnat de 16 parlamentari PSD, persoanele acuzate de evaziune fiscală pot scăpa de închisoare, dacă în timpul anchetei sau al procesului returnează prejudiciul sau semnează un angajament în care se obligă să-l restituie în unul sau cel mult trei ani. Conform legii actuale, evaziunea fiscală este sancționată cu închisoare între doi și 15 ani, sau mai mult, în cazul pedepselor majorate: pentru asocierea în vederea săvârșirii acestei fapte, pedeapsa cu închisoarea crește de la cinci la 15 ani.

În expunerea sa de motive, Rădulescu invoca starea sistemului de detenție și gradul de aglomerare din penitenciare, dar mai ales un aspect pe care el îl considera primordial – recuperarea prejudiciului suferit de stat.

Aceeași argumentație folosită acum și de CSM pentru susținerea  acestui concept și extinderea lui pentru toate infracțiunile prevăzute la articolul 308 din Codul Penal.

"În acest cadru s-a urmărit orientarea spre recuperarea prejudiciului, şi nu preeminenţa măsurilor punitive. În contextul mai larg al dezbaterilor asupra modificărilor Codului penal, Consiliul a propus o abordare integrată a infracţiunilor economice, printr-o nouă variantă de incriminare a articolului 308 din Codul penal, care reglementează exclusiv infracţiuni săvârşite în mediul priva",  spunea CSM, ca reacție la criticile formulate în comisie și la semnele de întrebare ridicate de către reprezentanții presei.

Triumful PSD, care se vedea deja scoțând castanele din foc cu mâna CSM  nu a durat mai mult de o zi. În fața criticilor Opoziției și nu numai, care se temea că această propunere ar putea extinsă ulterior de către Putere și în cazul demnitarilor și funcționarilor publici, CSM a fost cel care a dat acum înapoi și a venit cu reformulare

"Reţinând că propunerea Consiliului Superior al Magistraturii vizând modificarea articolului 308 din Codul Penal a fost interpretată într-un sens contrar celui urmărit, iar discursul public a valorificat-o ca potenţială sursă pentru modificarea conţinutului infracţiunii de abuz în serviciu săvârşită de către funcţionarii publici, ipoteză pe care Consiliul o respinge în mod categoric, incriminarea sa fiind pe deplin justificată, în şedinţa Comisiei nr.1 - Legislaţie şi cooperare interinstituţională de azi, 16 mai 2018, a fost reevaluat conţinutul propunerii de text pentru a întări scopul urmărit iniţial - recuperarea prioritară a prejudiciului în cazul infracţiunilor săvârşite exclusiv în mediul privat",  sună comunicatul de ieri al PSD.

În urma reevaluării, Comisia CSM a apreciat totuși că textul ar trebui să vizeze doar introducerea unei cauze de reducere a pedepsei, în ipoteza acoperirii pejudiciului pentru mai multe infracţiuni, printre care şi abuzul în serviciu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.