Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jocul periculos al procentelor

pixabay.com
diverse, trend, economie

ALIANȚA STRADA apreciază că propunerile guvernului PSD-ALDE de modificare a noului Cod fiscal promulgat acum doi ani conțin prevederi obscure, care nu vor avea ca efect decât dezechilibrarea relației angajat – angajator, deși sunt prezentate ca instrumente ale solidarității sociale. Ele ar putea genera, pe hârtie, aceeași creștere fără dezvoltare promovată de „celebrul” program de guvernare. Cu toată relativa creștere economică (procentual, pe primul loc în UE) consumăm, în continuare, mai mult decât producem. România face parte, alături de Bulgaria, din grupul deloc select al singurelor țări din UE ce înregistrează deficit comercial (7 miliarde € doar în acest an, cu 33% mai mult față de perioada similară din 2016).

Nici economia, nici industria românească nu pot satisface în prezent nevoile crescânde ale unei populații cu tot mai mulți bani, pe care însă nu mai are în ce-i investi. Ce va urma? Deja s-au scumpit ouăle și untul, urmează alte produse și nu e deloc greu de bănuit că o inflație este pe drum. Dacă în luna aprilie a acestui an inflația era de 0,6%, în septembrie a urcat la 1,8%! Propunerile guvernului nu vor consolida economia românească, din contră: plimbarea contribuțiilor la angajat va adânci subdezvoltarea, sporind birocrația. Liviu Dragnea a anunțat pompos că „neplata acestor contribuții de către angajatori va fi infracțiune”– de parcă ar fi adus vreo inovație în legislația fiscală. Ea a fost considerată infracțiune până în 2015, când Curtea Constituțională a dat excepție din cauza unei definiții neclare din lege.

Din 2015 angajatorii au fost sancționați doar cu amendă, iar amânarea plății contribuțiilor a devenit, pe o piață intrată în blocaj din lipsa lichidităților necesare funcționării, o formă de creditare mascată. Acum se încearcă o nouă manevră „legală” similară Ordonanței 13, prin care guvernarea iresponsabilă a PSD să-și satisfacă necesarul de lichidități – acesta este adevăratul substrat al modificării legislației fiscale. De frica declanșării protestelor (susținute și de sindicate), proiectul a fost amânat de pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de vineri, sub pretextul lipsei unor avize.

ALIANȚA STRADA consideră aceste măsuri, de încurajare și impozitare continuă a consumului, ca parte a unei strategii birocratice cu substrat pseudo-economic și în plus, cauze ale viitoarelor dezechilibre în relația angajat – angajator. La fel ca și jongleriile anterioare ale PSD cu acciza la combustibili, ele nu vor genera în final decât costuri. Așa cum a sperat degeaba Victor Ponta și a promis premierul Tudose, nici scoaterea și nici introducerea accizelor la combustibili nu au făcut altceva decât să crească prețurile la pompă.

Creșterea salariului minim (care nu este o invenție a PSD, ci o tendință la nivel european) de la 1.450 la 1.900 lei înseamnă, prin mutarea contribuțiilor la angajat, o creștere netă de doar 96,5 lei, care va fi erodată până în luna februarie de inflație, iar angajatorul va cheltui cu 159 lei mai mult. Ce nu spune actualul guvern este faptul că și statul va încasa 62,5 lei în plus (8,75%), iar angajatorii vor crește prețurile și ca urmare, cei 96 de lei vor fi insuficienți pentru acoperirea inflației.

Până la urmă, tot angajații români sunt cei care vor ieși în pagubă! După data de 1 ianuarie, angajații români, responsabili pentru totalitatea contribuțiilor sociale ar putea ajunge în fruntea topului european la taxe plătite. Considerăm că graba guvernării PSD-ALDE nu se justifică, fiecare măsură fiscală de asemenea importanță trebuind discutată cu sindicatele și mediul de afaceri cu cel puțin șase luni înainte de aplicare. Dar răbdarea noastră este o resursă cu care incompetentul guvern PSD se joacă în continuare, se anunţă într-un comunicat de presa remis STIRIPESURSE.RO de către şeful ALIANTA STRADA, Sorin Alexandru Sontea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.