Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joe Biden, Emmanuel Macron şi Ursula von der Leyen, discuții despre divergențele apărute în urma vizitelor în China

time.com
biden telefon

Preşedintele american Joe Biden a discutat joi cu Emmanuel Macron despre recenta vizită făcută în China de preşedintele francez, ale cărui comentarii făcute la adresa Taiwanului - şi nu numai - i-au atras critici în Europa şi în Statele Unite. Separat, şeful Casei Albe a avut o convorbire şi cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care l-a însoţit pe Macron în vizita din China, relatează AFP, citat de news.ro.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, Biden şi Macron "au discutat despre recenta deplasare a preşedintelui Macron în China şi despre eforturile lor continue de a promova prosperitatea, securitatea, valorile comune şi o ordine internaţională bazată pe statul de drept" în regiunea Asia-Pacific, "reafirmând importanţa menţinerii păcii şi stabilităţii în strâmtoarea Taiwan".

Biden şi Macron au făcut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la războiul din Ucraina şi "şi-au reiterat sprijinul neclintit pentru Ucraina în faţa agresiunii brutale a Rusiei".

Ei "au convenit asupra importanţei de a continua să implice" China pentru a contribui "pe termen mediu la încheierea conflictului" din Ucraina, a informat joi, la rândul său, Preşedinţia franceză. Emmanuel Macron a subliniat, de asemenea, că este important ca europenii să continue "să se reînarmeze pentru a-şi asuma responsabilităţile în împărţirea poverii securităţii transatlantice", a precizat Palatul Elysée într-un comunicat.

Discuția dintre Washington şi Paris aplanează ultimele divergenţele

Convorbirea celor doi lideri a reprezentat o oportunitate pentru Washington şi Paris de a aplana divergenţele apărute în urma vizitei lui Emmanuel Macron la Beijing. Preşedintele francez a stârnit un val de critici afirmând că Europa nu ar trebui să se alinieze automat cu SUA sau cu Beijingul în cazul unei dispute privind Taiwanul, că nu trebuie să fie "vasala" Washingtonului şi că trebuie să dea dovadă de o "autonomie strategică".

Într-o convorbire separată, Biden a vorbit şi cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care l-a însoţit pe Emmanuel Macron la Beijing. "Cei doi lideri au discutat despre recenta vizită a preşedintei von der Leyen în China şi despre angajamentul lor comun de a susţine o ordine internaţională bazată pe statul de drept, drepturile omului şi practici comerciale internaţionale corecte", se arată într-un comunicat al Casei Albe. Ei au discutat, de asemenea, despre iniţiativele occidentale pentru a opri ofensiva Rusiei în Ucraina, precum şi despre tranziţia către economii cu energie verde

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.