Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joe Biden a scăpat ca prin urechile acului: Furtuni violente s-au dezlănțuit la câteva ore după vizita lui în Kentucky

Agerpres - Reuters
Joe Biden

Noi furtuni violente s-au abătut asupra regiunii Midwest din Statele Unite miercuri seară, la câteva ore după ce preşedintele american Joe Biden a promis ajutor federal pentru familiile de sinistraţi în timpul unei vizite întreprinse în statul Kentucky, afectat vinerea trecută de o serie de tornade care au făcut multe victime, informează AFP, conform AGERPRES.

Serviciul american de meteorologie, NWS, a emis o avertizare privind un sistem atmosferic "extrem de violent" miercuri seară, susceptibil "să bată recorduri" şi să provoace "o mulţime de fenomene meteorologice periculoase" în mai multe state din centrul şi nordul ţării, mai ales vânturi periculoase, ninsori, furtuni, tornade şi riscuri de incendii.

"Aceste furtuni au potenţialul de a produce rafale extreme care pot să ajungă la 100 de mile pe oră (160 km/h, n.r.), precum şi una sau două tornade puternice" în Iowa şi Minnesota, a avertizat National Weather Service, recomandând rezidenţilor, prin intermediul unui mesaj pe Twitter, să se adăpostească în spaţii sigure.

Peste 400.000 de persoane erau în continuare private de electricitate în mai multe state americane miercuri seară, inclusiv în Colorado, Kansas, Missouri şi Iowa, potrivit site-ului Poweroutage.

Noile evenimente meteorologice s-au produs la câteva zile după ce mai multe tornade violente au lovit câteva state americane din centrul şi sudul ţării, inclusiv Kentucky, unde preşedintele Biden s-a deplasat în cursul zilei de miercuri.

"Aceste tornade au devastat totul în calea lor - case, companii, lăcaşuri de cult, visurile voastre, vieţile voastre", a declarat preşedintele american într-un scurt discurs pe care l-a ţinut în Dawson Springs, una dintre localităţile cele mai afectate.

Guvernul federal "va acoperi 100% din costurile aferente lucrărilor de curăţare timp de 30 de zile. Păstraţi-vă încrederea. Vom reuşi, vă promit acest lucru (...) Nimeni nu vă va abandona", a promis liderul de la Casa Albă.

Joe Biden, după ce a survolat zona sinistrată, a vizitat apoi Mayfield, un alt orăşel lovit de o tornadă care a devastat vinerea trecută acest stat majoritar rural şi conservator, unde a făcut cel puţin 74 de victime.

În timpul celor două vizite, preşedintele american s-a oprit de mai multe ori pentru a discuta cu o femeie aşezată pe ruinele unei clădiri, pentru a îmbrăţişa un sinistrat şi pentru a sta de vorbă cu o tânără care purta pe umeri un drapel al Statelor Unite.

În jurul lui se aflau clădiri prăbuşite, grămezi de cărămizi, ramuri de copaci şi mormane de moloz, pe care încercau să le evacueze mai multe echipe de muncitori cu ajutorul unor utilaje folosite în construcţii.

"Am văzut un grup de oameni incredibili, care se reunesc şi se ajută reciproc. Şi care sunt plini de speranţă", a declarat Joe Biden în faţa jurnaliştilor.

Într-o reuniune cu lideri locali, organizată într-un hangar în care erau stocate provizii şi sticle de apă, preşedintele american a făcut următoarea declaraţie: "Nu există tornade roşii sau tornade albastre", referindu-se la culorile folosite în mod tradiţional de Partidul Republican şi de Partidul Democrat.

Empatie

În acel fenomen meteorologic excepţional, care a făcut cel puţin alte 14 victime şi în statele Tennessee, Illinois, Missouri şi Arkansas, Joe Biden a găsit o rară ocazie pentru a reconstrui unitatea naţională, după ce a promis în timpul campaniei sale electorale că îşi doreşte să reunifice o Americă profund divizată.

Joe Biden nu s-a deplasat într-un teritoriu care îi este favorabil din punct de vedere politic: deşi Kentucky are un guvernator democrat, acest stat a acordat majoritatea voturilor sale republicanului Donald Trump în timpul alegerilor prezidenţiale din 2020. Iar în timpul vizitei sale de miercuri, jurnaliştii au zărit un drapel cu numele lui Trump arborat pe o camionetă.

Înaintea plecării sale, preşedintele american a anunţat că nu va politiza acea vizită şi s-a menţinut într-un registru care îi este familiar: cel al empatiei şi al consolării.

Preşedintele Statelor Unite a purtat o şapcă pe care era scris mesajul "Fundaţia Beau Biden", în semn de omagiu adus fiului său care a murit de cancer la vârsta de 46 de ani. A fost o manieră bine aleasă pentru a le reaminti sinistraţilor că a trecut el însuşi prin încercări grele în viaţă: doliul după fiul său şi moartea în 1972 a primei sale soţii şi a bebeluşului lor.

Joe Biden a evocat, cu mare precauţie, o legătură între aceste tornade şi schimbările climatice, deşi în luna septembrie, constatând ravagiile făcute de furtuna Ida la New York şi în New Jersey, a vorbit despre un "cod roşu" climatic şi a profitat de ocazie pentru a lăuda marile sale proiecte de investiţii.

"Trebuie să fim foarte prudenţi. Nu putem să spunem cu o certitudine absolută că astfel de evenimente sunt legate de schimbările climatice", a declarat el luni, când a descris furtunile de vinerea trecută folosind sintagma "evenimente neobişnuite".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.