Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joe Biden, presat să prelungească necondiţionat, cu cinci ani, tratatul cu Rusia privind armele nucleare

Bay News 9
Joe Biden

Organizaţii care susţin controlul armamentului îi cer preşedintelui ales al Statelor Unite Joe Biden să prelungească cu cinci ani, necondiţionat, tratatul cu Rusia care limitează desfăşurarea de arme nucleare strategice, dar unii experţi argumentează că acesta ar trebui să opteze pentru o perioadă mai scurtă, care să îi permită menţinerea unui avantaj faţă de Moscova, transmite Reuters, conform news.ro.

La preluarea mandatului de preşedinte pe 20 ianuarie, Biden trebuie să ia decizia imediată dacă să prelungească acordul New START din 2010, care în caz contrar va expira 16 zile mai târziu, ceea ce ar permite celor două ţări să desfăşoare un număr nelimitat de focoase nucleare strategice şi rachetele, submarinele şi avioanele care le pot lansa.

”În timp ce sunt necesare măsuri extraordinare pentru combaterea schimbărilor climatice şi a pandemiei de Covid-19, la fel de necesar este un leadership imediat, inteligent şi îndrăzneţ pentru a reduce pericolul unei catastrofe nucleare”, au scris două duzini de grupuri de control al armelor, ecologice şi de altă natură, într-o scrisoare adresată pe 19 noiembrie echipei de tranziţie a lui Biden, văzută de Reuters.

SONDAJ la comanda PNL: 40,5% dintre repondenţi spun că niciun alt partid nu ar fi putut realiza o guvernare mai bună decât PNL

Mulţi experţi se tem că dispariţia New START ar putea alimenta o cursă a înarmării nucleare şi ar putea amplifica tensiunile dintre SUA şi Rusia, care se află deja la cel mai ridicat nivel de la sfârşitul Războiului Rece în 1991, alimentate de anexarea Crimeii de către Rusia, presupusa ingerinţă - pe care Moscova o neagă - în alegerile din SUA din 2016 şi disputele privind controlul armelor.

Expirarea tratatului va opri, de asemenea, inspecţiile la faţa locului pe care cele două mari puteri nucleare ale lumii le desfăşoară reciproc. Acest lucru ar întrerupe o sursă critică de informaţii utilizată pentru a detecta înşelăciunile şi pentru a obţine informaţii despre arsenalele celuilalt stat.

Echipa de tranziţie Biden a refuzat să răspundă la o cerere de comentarii faţă de scrisoarea ai cărei semnatari includ Arms Control Association, Sierra Club, Council for a Livable World şi United Methodist Church.
New START, care a intrat în vigoare în 2011, poate fi prelungit de comun acord cu până la cinci ani.

Organizaţiile care susţin controlul armelor i-au cerut lui Biden să accepte rapid o prelungire necondiţionată cu cinci ani a acordului.

Biden susţine o prelungire a acordului ”ca bază pentru noi aranjamente pentru controlul armelor”, dar nu a spus până când.

Vorbind sub condiţia anonimatului, surse apropiate echipei sale de tranziţie au declarat că nu s-a luat nicio decizie cu privire la durata pe care o solicita.

Preşedintele rus Vladimir Putin a solicitat de mult timp o prelungire necondiţionată, de cinci ani, a acordului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.