Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Joe Biden mulțumește și României pentru misiunea din Afganistan: 'Ne vom retrage înainte de împlinirea a 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie'

The White House
Joe Biden

Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat, miercuri seară, că trupele americane vor fi retrase din Afganistan până pe 11 septembrie 2021, la aproape 20 de ani de la intervenţia militară americană declanşată ca reacţie la atentatele din New York şi Washington.

"A venit momentul să încheiem prezenţa militară americană în Afganistan. A venit momentul să aducem trupele acasă. Vom începe retragerea pe 1 mai, în coordonare deplină cu partenerii şi aliaţii noştri. Le sunt recunoscător profund aliaţilor care au fost alături de noi. Ne vom retrage înainte de împlinirea a 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie", a declarat Joseph Biden.

Citește și: ULTIMA ORĂ România își retrage trupele din Afganistan

"Nu vom efecua o retragere în grabă. Vom face acest lucru în mod responsabil, deliberat şi în siguranţă. Retragerea se va desfăşura în deplină coordonare cu aliaţii şi partenerii noştri, care acum au mai multe trupe în Afganistan decât avem noi. Talibanii ştiu că dacă ne vor ataca ne vom apăra, atât noi, cât şi partenerii, cu toate capacităţile de care dispunem", a subliniat preşedintele SUA.

"Nu putem continua ciclul prelungirii prezenţei noastre militare în Afganistan în speranţa că vom crea condiţii ideale pentru retragere şi aşteptând rezultate diferite. Sunt al patrulea preşedinte american care gestionează prezenţa militară în Afganistan. Doi republicani şi doi democraţi. Nu vreau să transfer această responsabilitate celui de-al cincilea preşedinte. A venit momentul să încheiem cel mai lung război al Americii. Este momentul ca trupele americane să revină acasă", a precizat Joseph Biden, subliniind că Statele Unite vor continua să ofere consultanţă serviciilor de securitate afgane şi vor menţine vigilenţa pentru a evita amplificarea terorismului.

Citește și: Fostul secretar american al apărării cere mai multe trupe militare în România

"Am mers în Afganistan din cauza atacului înspăimântător produs acum 20 de ani. Acest lucru nu poate explica de ce ar trebui să rămânem acolo în 2021. Ne-am atins obiectivele, Osama ben Laden este mort, iar reţeaua Al-Qaida a fost destructurată. Mai degrabă decât să revenim la război cu talibanii, trebuie să ne concentrăm pe provocările care vor determina poziţionarea noastră acum şi în anii următori", a argumentat preşedintele SUA.

Trupele Alianţei Nord-Atlantice care participă la misiunea din Afganistan vor fi retrase în acelaşi timp cu cele din Statele Unite, în septembrie 2021, a anunţat, la rândul său, secretarul de Stat american, Antony Blinken.

Citește și: Germania și SUA își vor sincroniza retragerea trupelor din Afganistan .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.