Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

John Swinney a fost desemnat noul lider al SNP şi va deveni prim-ministrul Scoţiei

Scotia Marea Britanie

John Swinney, un veteran al politicii scoţiene, a fost desemnat luni lider al partidului scoţian care militează pentru independenţă SNP după demisia lui Humza Yousaf şi urmează de asemenea să-i succeadă acestuia în postul de premier, într-un context dificil pentru formaţiunea aflată în pierdere de viteză, relatează AFP, potrivit Agerpres

"John Swinney a fost desemnat lider al Partidului Naţional Scoţian şi va fi viitorul prim-ministru", a anunţat SNP pe reţeaua de socializare, angajându-se să continue să acţioneze "pentru poporul scoţian, în scopul construirii unei Scoţii mai bune, mai echitabile şi mai verde pe care o vrem cu toţii".

Mai devreme în cursul zilei, John Swinney, în vârstă de 60 de ani, şi-a anunţat şi el victoria pe X şi s-a declarat "profund onorat". "Voi da totul în slujba partidului şi a ţării mele", a adăugat el.

Swinney, un aliat al fostului premier Nicola Sturgeon, a fost singurul candidat care a intrat în cursa pentru a-i succeda lui Humza Yousaf, după ce mai mulţi candidaţi potenţiali au renunţat.

La puţin peste un an după ce i-a urmat carismaticei Nicola Sturgeon, Humza Yousaf, de 39 de ani, a fost constrâns să renunţe la funcţie săptămâna trecută după ce a pus capăt coaliţiei guvernamentale cu ecologiştii.

"Un număr mai mare de persoane trebuie să fie convinse (...) înainte ca independenţa să poată fi obţinută", a recunoscut Swinney după ce şi-a anunţat candidatura, într-un context în care lupta pentru independenţa Scoţiei pare să fi ajuns într-un impas.

"Mesajul central al lui John este cel al unităţii. Ca partid, trebuie să ţinem cont de apelul său", a reacţionat Humza Yousaf, salutând pe X desemnarea succesorului său.

SNP este vulnerabilizat şi de ancheta în curs asupra finanţelor sale, în care fostul director general al partidului şi soţul Nicolei Sturgeon, Peter Murrell, este inculpat pentru deturnare de fonduri.

Pentru a deveni prim-ministru, John Swinney trebuie să fie ales de Holyrood, parlamentul scoţian, unde SNP deţine 63 de locuri din 129.

Votul ar putea avea loc "mai târziu în această săptămână", potrivit media britanice, şi noul lider al SNP ar putea beneficia de susţinerea Verzilor, care este favorabil stabilităţii în fruntea guvernului scoţian, potrivit AFP.

Parlamentul scoţian este responsabil de numeroase domenii, între care sănătatea şi educaţia, în timp ce afacerile externe şi apărarea îi revin Londrei.

John Swinney a fost între 2014 şi 2023 vicepremier al Nicolei Sturgeon şi a renunţat la acest post la momentul deciziei acesteia de a demisiona. De asemenea, el a mai condus SNP între 2000 şi 2024, atunci când formaţiunea era în opoziţie.

Una dintre principalele provocări ale mandatului său va fi limitarea ascensiunii Partidului Laburist în Scoţia, în perspectiva alegerilor legislative din acest an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.