Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eșec umilitor pentru Boris Johnson. Expulzările migranţilor spre Rwanda anulate

Operation World
Rwanda

Este un eşec umilitor pentru guvernul britanic condus de Boris Johnson: în ciuda hotărârii sale de a deporta migranţi în Rwanda pentru a descuraja sosirile ilegale în Regatul Unit, primul zbor programat pentru marţi seara a fost anulat în urma unor apeluri de ultim moment, comentează AFP preluat de agerpres.

Cu proiectul său de a trimite solicitanţii de azil sosiţi ilegal în Regatul Unit în această ţară est-africană, la mai mult de 6.000 de kilometri de Londra, guvernul pretinde că stopează traversările ilegale ale Canalului Mânecii care nu încetează să crească în ciuda promisiunilor sale repetate de a controlează imigraţia post-Brexit.

Acest proiect criticat de ONU este extrem de popular printre alegătorii conservatori, deoarece Boris Johnson încearcă să-şi restabilească autoritatea după ce a scăpat de un vot de neîncredere din partea partidului său.

Dar, după recursuri în justiţie şi o decizie de urgenţă a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), avionul special închiriat pentru sute de mii de euro a rămas în cele din urmă la sol.

O răsturnare de situaţie "dezamăgitoare" pentru ministrul de interne, Priti Patel, care a atacat CEDO.

"Întotdeauna am spus că această politică nu va fi uşor de aplicat şi sunt dezamăgită de faptul că contestaţiile legale şi reclamaţiile de ultim moment au împiedicat zborul de marţi să decoleze", a declarat ea marţi seară.

Ministrul a apreciat "foarte surprinzător că CEDO a intervenit în ciuda succeselor anterioare repetate în faţa instanţelor noastre naţionale".

"Nu vom fi descurajaţi să facem ceea ce trebuie şi să ne punem în aplicare planurile de a controla frontierele ţării noastre", a avertizat ea, adăugând că echipa juridică a guvernului "se uită la fiecare decizie luată cu privire la acest zbor şi începe de acum pregătirea următorului zbor".

Iniţial, autorităţile intenţionau să expulzeze până la 130 de migranţi (iranieni, irakieni, albanezi sau sirieni) în acest prim zbor, număr care s-a redus drastic în urma diferitelor recursuri individuale.

Şi, într-o răsturnare de ultim moment, CEDO a oprit marţi seară deportarea unui solicitant de azil irakian, luând o măsură de urgenţă provizorie. O uşurare pentru asociaţiile pentru apărarea drepturilor migranţilor care consideră proiectul guvernului crud şi inuman.

CEDO cu sediul la Strasbourg a hotărât că deportarea irakianului ar trebui amânată până când o instanţă britanică va examina legalitatea proiectului de lege, ceea ce este prevăzut în iulie. Este vorba în special de a se asigura că migranţii pot avea acces la proceduri echitabile în Rwanda şi că Rwanda este considerată o ţară sigură.

În Rwanda, condusă de preşedintele Paul Kagame de la sfârşitul genocidului din 1994, care a făcut 800.000 de morţi potrivit ONU, guvernul este acuzat în mod regulat de ONG-uri că reprimă libertatea de exprimare, criticile şi opoziţia politică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.