Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joseph Borrell consideră că cine va impune standardele tehnologice va deţine puterea în secolul al XXI-lea

atlanticcouncil.org
Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Joseph Borrell, a declarat miercuri că cine va impune standardele tehnologice va deţine puterea în secolul al XXI-lea şi şi-a exprimat încrederea că UE va putea păstra această capacitate, în colaborare cu Statele Unite ale Americii, transmite EFE.

''Dacă nu stabilim deja standardele, nu vom mai conduce secolul al XXI-lea. Şi mă tem că în unele domenii ne pierdem deja capacitatea de a crea standarde'', a apreciat Borrell, care a participat la un colocviu împreună cu fostul secretar de stat al SUA, Madeleine Albright, organizat de Forul Progresist Mondial.

În opinia lui Borrell, din acest motiv UE a promovat împreună cu SUA Consiliul pentru Tehnologie şi Comerţ (CTT), a cărui sesiune inaugurală s-a desfăşurat la finalul lunii septembrie la Pittsburgh, în statul american Pennsylvania, potrivit Agerpres.

Din acest motiv există acest Consiliu SUA-UE pentru Tehnologie şi Comerţ (TTC), care este vehiculul prin intermediul căruia vorbim despre China, a comentat Borrell, în opinia căruia TTC ''va fi foarte important pentru a ne întări capacitatea comună de a continua să fim cei care creează standardele în această mare transformare mondială digitală''.

Şeful diplomaţiei europene a dat asigurări că pe ambele maluri ale Atlanticului s-a căzut de acord ''să ne protejăm mai bine democraţiile'', ţinând cont că, ''fără informaţie, democraţia nu are sens''. Borrell a atras atenţia că ''dezinformarea s-a transformat într-o adevărată pandemie care ne ameninţă democraţiile şi devine toxică în multe dintre fronturile noastre multilaterale''.

La rândul ei, Madeleine Albright a subliniat că, dacă SUA şi Europa conlucrează, vor avea ''capacitatea de a crea normele şi standardele pentru digitalizare''. ''Sunt chestiuni în care ne putem completa, nu să ne luptăm între noi'', a spus ea.

Albright, care a fost şefa diplomaţiei americane în perioada 1997-2001 în mandatul preşedintelui democrat Bill Clinton, a pledat pentru multilateralism ca modalitate de a face faţă chestiunilor care necesită colaborare internaţională, precum schimbările climatice sau pandemia de coronavirus.

''Nu cred că multilateralismul ia din strălucirea naţiunilor'', a punctat ea.

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, care a intervenit ulterior, a insistat ''să tragem învăţămintele din pandemie''. ''Măsurile de relansare presupun obiective sociale robuste'', a apreciat ea, subliniind necesitatea de a pune capăt discriminărilor de orice fel, ''fără a pierde din vedere'' modul în care criza climatică se întrepătrunde cu inegalitatea.

''Vaccinurile şi medicamentele anticoronavirus trebuie considerate un bun public în lume'', a concluzionat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.