Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joseph Daul se declară convins că PPE va găsi rezolvarea pentru problemele fierbinți ale Europei

daul

Preşedintele în exerciţiu al Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, s-a declarat convins că PPE sub conducerea viitorului titular al acestei funcţii, Donald Tusk, va reuşi să propună soluţii eficiente la problemele esenţiale pentru Europa, precum protejarea democraţiei şi a păcii şi schimbările climatice, potrivit Agerpres.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată înaintea începerii congresului PPE de la Zagreb alături de premierul croat Andrej Plenkovic şi secretarul general al PPE Antonio Lopez-Isturiz, Joseph Daul a reafirmat valorile pe care se bazează PPE - respectarea drepturilor fundamentale ale omului, democraţia şi supremaţia statului de drept.

El a ţinut să sublinieze că PPE a rămas cea mai puternică familie politică din Europa după alegerile europarlamentare şi şi-a asigurat preşedinţia viitoarei Comisii Europene, dar a atras atenţia că este nevoie de o analiză mai detaliată în condiţiile în care numărul locurilor deţinute de PPE în Parlamentul European a scăzut de la 221 la 182 după scrutinul europarlamentar din luna mai.

Donald Tusk este singurul candidat înscris pentru postul de preşedinte al PPE şi urmează a fi validat miercuri după-amiază de delegaţii la congresul de la Zagreb. El va deveni primul est-european în această funcţie care, de la fondarea PPE în 1976, a fost deţinută de doi belgieni (Leo Tindemans şi Wilfried Martens), un olandez (Piet Bukman), un francez (Joseph Daul) şi un luxemburghez (Jacques Santer).

La rândul său, premierul croat Andrej Plenkovic a explicat că partidul ungar Fidesz nu a fost invitat la congresul PPE întrucât a fost suspendat. Situaţia partidului lui Viktor Orban este examinată la nivelul PPE de un 'grup al înţelepţilor', din care fac parte printre alţii fostul preşedinte al Parlamentului European Hans-Gert Pottering şi fostul premier slovac Mikulas Dzurinda şi care va prezenta un raport, a adăugat şeful executivului de la Zagreb.

Printre cei care vor avea intervenţii miercuri în congresul PPE sunt negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, cancelarul german, Angela Merkel, preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, şefa guvernului norvegian, Erna Solberg, şi liderul opoziţiei spaniole Pablo Casado.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.