Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joshua Wong şi ceilalți candidaţi în favoarea democraţiei, descalificaţi în alegerile la LegCo din Hong Kong

CNBC
Hong Kong

Candidaturile unui număr de 12 activişti în favoarea democraţiei în alegerile legislative de la Hong Kong - între care şi candidatura lui Joshua Wong, un reprezentant al ”mişcării umbrelelor” - au fost invalidate, au anunţat candidaţii respinşi, care care au denunţat un ”dispreţ total” al Beijingului faţă de locuitorii Hong Kongului, relatează AFP, potrivit news.ro.

Locuitorii fostei provnincii britanice sunt chemaţi la urne, la începutul lui septembrie, în alegeri la Consiliul Legislativ (LegCo, Parlamentul local), considerate cruciale, la nouă luni după triumful mişcării în favoarea democraţiei în alegerile locale, în contextul în care Hong Kongul s-a confruntat în 2019 cu cea mai gravă criză politicăde la retrocerea sa Chinei de către Regatul Unit în 1997.

”Tocmai am fost descalificat în alegerile la LegCo, după ce am fost cel mai mare învingător în (alegerle) primare”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter Joshua Wong, care a fost ”faţa” mişcării umbrelelor, în 2014.

Peste 600.000 de locuitori ai Hong Kongului au participat, la jumătatea lui iunie, la alegerile primare organizate de către partide din tabăra în favoarea democraţiei în acest oraş cu 7,5 milioane de locuitori.

Ion Cristoiu, acid după declarațiile de la Cotroceni: 'Klaus Iohannis a încurcat conferinţele de presă. A ţinut-o miercuri pe cea de joi'

”Beijingul dă dovadă de un dispreţă total faţă de voinţa locuitorilor Hong Kongului, joacă în picioare (...) autonomia oraşului şi caută să menţină Parlamentul Hong Kongului sub jugul său”, adaugă Joshua Wong.

El a denunţat ”măsura de represiune cea mai importantă” împotriva taberei în favoarea democraţiei şi a anunţat că auorităţile au descalificat ”aproape toţi candidaţii în favoarea democraţiei, de la cele mai recente grupuri progresiste şi până la partidele moderate tradiţionale”.

”Guvernul Hong Kongului susţine decizia (...) invalidării a 12 candidaturi în alegerile la Consiliul Legislativ”, a anunţat Executivul local într-un comunicat.

Mai mulţi candidaţi respinşi au confirmat pe reţele de socializare aceste invalidări, inclusiv lideri ca Gwyneth Ho, Lester Shum, Tiffany Yuen şi Fergus Leung.

Partidul Civic, una dintre cele mai vizibile formaţiuni din cadrul mişcării în favoarea democraţiei, a anunţat că membrii săi nu au fost autorizaţi să candideze - Alvin Yeung, Dennis Kwok, Kwok Ka-ki şi Cheng Tat-hung.

LegCo este alcătuit din 70 de membri - desemnaţi printr-un sistem alambicat care garantează o majoritate a blocului loial Beijingului.

Doar 36 de mandate sunt alese prin sufragiu universal direct, iar celelalte sunt desemnate de către grupuri socio-profesionale loiale Chinei continentale.

Mişcările în favoarea democraţiei sperau să obşină din nou, la urne, succesul extraordinarei lor mobilizări de anul trecut.

Hong Kongul a fost teatrul - timp de şase luni - a unor manifestaţii aproape zilnice în apărarea libertăţilor şi la care s-a denunţat amestecul Chinei în afacerile regiunii sale semiautonome.

Popularitatea revendicărilor mişcării în favoarea democraţiei a fost confirmată în alegerile locale din noiembrie, marcate de un triumf al taberei în favoarea democraţiei, care a preluat controlul în 17 din cele 18 districte ale teritoriului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.