Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

JP Morgan dă fatala Băncii Agricole a Rusiei: A sistat complet plățile pe care le făcea după excluderea din SWIFT

www.stirileprotv.ro
JP Morgan

Rusia: JPMorgan a încetat săptămâna aceasta procesarea plăţilor pentru Banca Agricolă Rusă Rusia a declarat vineri că banca americană JPMorgan a încetat săptămâna aceasta procesarea plăţilor pentru Banca Agricolă Rusă, deoarece Moscova a cerut Washingtonului acţiuni, nu promisiuni, pentru a ajuta cerealele şi îngrăşămintele ruseşti să ajungă pe pieţele globale, transmite Reuters.

Moscova are o listă de cerinţe pe care doreşte să le îndeplinească înainte de a reveni la un acord, pe care l-a denunţat la 17 iulie, care a permis exporturile sigure de cereale ucrainene din Marea Neagră, în ultimul an. În temeiul unui pact aferent - negociat şi în iulie 2022 - oficialii ONU au convenit să contribuie la facilitarea exporturilor ruseşti de alimente şi îngrăşăminte.

”De îndată ce se va face acest lucru, acest acord va fi imediat reînnoit”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat joi, reporterilor, că Washingtonul va continua să facă ”tot ce este necesar” pentru a se asigura că Rusia poate exporta liber alimente, dacă acordul pentru cereale de la Marea Neagră va fi reactivat. O cerinţă cheie a Rusiei a fost reconectarea Băncii Agricole Ruse la sistemul internaţional de plăţi SWIFT. Conectarea a fost întreruptă de Uniunea Europeană în iunie anul trecut, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Ca o soluţie la această cerere, JPMorgan procesase unele plăţi de export de cereale ruseşti cu asigurări de la Washington. Cu toate acestea, această cooperare a încetat săptămâna aceasta, a declarat vineri Ministerul de Externe al Rusiei. ”Canalul direct dintre Banca Agricolă Rusă şi JPMorgan, pe care Occidentul şi Naţiunile Unite au încercat să îl prezinte ca o alternativă funcţională la SWIFT, a fost închis pe 2 august”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, citată de presa rusă. Organizaţia Naţiunilor Unite a refuzat să comenteze.

Departamentul de Stat al SUA şi JPMorgan nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii. În timp ce exporturile ruseşti de alimente şi îngrăşăminte nu fac obiectul sancţiunilor occidentale impuse după invazia Rusiei din februarie 2022 a Ucrainei, Moscova a declarat că restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările au împiedicat transporturile. Cel mai important oficial pentru sancţiuni al Departamentului de Stat al SUA, James O'Brien, a declarat vineri că Rusia trebuie să fie clară cu privire la ceea ce cere şi ce înseamnă succes, sugerând că ar trebui să fie vorba cât de multă hrană şi îngrăşăminte ajung în lume.

”A formulat o serie de cereri diferite şi toate au de-a face cu diverse instituţii ruse care nu primesc servicii din sectorul privat. Am precizat clar că suntem pregătiţi să ajutăm în oricare dintre aceste chestiuni. Rusia exportă cantităţi record de cereale. Deci, dacă măsura este hrană pentru glob... plângerile Rusiei reprezintă acuzaţii minore despre un sistem care funcţionează foarte bine, a spus el reporterilor”, a spus O'Brien.

Rusia ar putea exporta cel puţin 55 de milioane de tone de cereale în sezonul de comercializare 2023/24, ceva mai puţin decât recordul estimat de 57 de milioane de tone în sezonul 2022/23, a declarat luna trecută Federaţia Rusă de Cereale. E xporturile ucrainene pentru sezonul 2022/2023 au fost de aproape 49 de milioane de tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Dintre acestea, aproape 33 de milioane de tone au fost expediate în cadrul acordului cu Marea Neagră.

Ţările occidentale au acuzat Rusia că foloseşte alimentele ca armă de război, renunţând la acordul pentru Marea Neagră, care a contribuit la scăderea preţurilor alimentelor la nivel mondial, şi apoi efectuând atacuri aeriene repetate în porturile şi depozitele de cereale ucrainene. Rusia s-a plâns că nu ajungeau suficiente cereale ucrainene în ţările cele mai sărace. Organizaţia Naţiunilor Unite a susţinut că acordul a ajutat pe toată lumea, deoarece a adus preţurile în scădere cu 23%, de la un nivel record în săptămânile de după invazia Rusiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.