Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Juan Guaido anunţă un marş naţional pe fondul penei de curent din Venezuela

Business-Review EU
Juan Guaido

Liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido a lansat, sâmbătă, un marş naţional la Caracas pentru a forţa plecarea preşedintelui Nicolas Maduro care a denunţat un "atac cibernetic" la originea penei de curent care durează de trei nopţi, potrivit AFP preluată de news.ro

Niciun bilanţ oficial al situaţiei din ţară, aruncată în haos, nu este disponibil, dar cel puţin 15 pacienţi care sufereau de boli renale au murit în ultimele 48 de ore în lipsa dializei, potrivit unui ONG, Coaliţia organizaţiilor pentru drepturi la sănătate şi la viaţă (Codevida).

Potrivit directorului său, Francisco Valencia, "95% din unităţile de dializă, care ar putea ajunge în prezent la 100%, sunt paralizate din cauza lipsei de electricitate".

Cele mai multe dintre unităţile de îngrijire nu dispun de generatoare sau nu funcţionează.

"Anunţ un turneu, turneul meu şi cel al tuturor deputaţilor (prin ţară) pentru a vă chema la Caracas definitiv", a lansat Juan Guaido în faţa miilor de susţinători ieşiţi în stradă în capitală.

"La finalul acestui turneu (...) vom anunţa data când toţi împreună vom merge la Caracas", a adăugat el, cu un megafon, urcat pe capota unei maşini de teren: preşedintele interimar autoproclamat, recunoscut de 50 de ţări din 23 ianuarie.

Juan Guaido a repetat că este pregătit să autorizeze o intervenţie militară străină, referindu-se la Constituţie - "Articolul 187, când va veni momentul", care autorizează "misiunile militare venezuelene în exteriorul ţării sau străine în ţară".

"Intervenţie! Intervenţie!", a intonat muţimea în cor. "Toate opţiunile sunt pe masă şi noi spunem asta într-o manieră responsabilă", a asigurat Juan Guaido.

Autorităţile venezuelene nu furnizează niciodată cifre privind manifestaţiile.

Simultan, mii de susţinători ai regimului, îmbrăcaţi în roşu, îl ascultau pe preşedintele Nicolas Maduro, care a denunţat un nou "atac cibernetic" care ar fi împiedicat restabilirea electricităţii în ţară.

"Astăzi, 9 martie, am avansat cu aproape 70% (în restabilirea curentului) când a avut loc un alt atac cibernetic vizând sursele de energie care funcţionează perfect. Asta a anulat tot ceea ce am realizat", a explicat Maduro.

Aproape toată ţara este afectată şi electricitatea, care a revenit sâmbătă dimineaţă la Caracas, a dispărut din nou după-amiază.

Potrivit ministrului Comunicaţiilor Jorge Rodriguez, pana de curent a fost declanşată joi de "un prim atac cibernetic contra sistemului de control automatizat" de la centrala hidroelectrică din Guri, în sud-estul ţării, care furnizează 80% din electricitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.