Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătoarea Dana Gîrbovan, despre presiunile asupra Justiţiei: 'A fost un şoc să văd cât de adânc sunt infiltrate serviciile'

timpolis.ro
dana girbovan

Judecătoarea Dana Gîrbovan a declarat, marţi, că România se află într-o "permanentă reformă a Justiţiei". Ea afirmă că este nevoie ca judecătorii şi procurorii trebuie să fie independenţi în raporturile dintre aceştia. Despre amestecul serviciilor secrete în Justiţie, Gîrbovan a avertizat că "noile propuneri de modificare a Legilor Justiţiei îngroapă cu totul ideea de a descoperi acoperiţii" din această putere a statului.

În cadrul emisiunii "Marius Tucă Show", Dana Gîrbovan a vorbit despre modificările aduse în 2018 legilor Justiţiei şi despre principalele modificări aflate în dezbaterea publică până în primăvara lui 2021, notează Mediafax.

Citește și: Gabriela Firea, revoltată: Nu stiu să propună altceva decât măsuri dure împotriva cetățenilor

"Suntem într-o permanentă reformă a Justiţiei. Un pas înainte – doi înapoi. Cele două teme – serviciile secrete şi separarea carierelor magistraţilor. 2018 – mai multă emoţie decât raţiune - s-a obţinut prezervarea independenţei magistraţilor", a explicat Dana Gîrbovan, conform sursei citate.

Judecătoarea a explicat că "independenţa Justiţiei nu este un drept teoretic" ci este un "dreptul faţă de care toate celelalte drepturi rămân lipsite de apărare".

"Este încălcată esenţa personalităţii omului. Dreptul la intimitate, la viaţă privată. Dacă renunţi la ea, permiţi statului să stabilească regulile", a menţionat Gîrbovan, la Aleph News.

Principalele probleme privind statul de drept şi legile justiţiei în România. Ce spune Raportul Comisiei Europene

Citește și: ‘Dle Arafat, cu ajutorul dvs și al bunului Dumnezeu, să avem cât mai multe victime’ – Florin Roman a comis-o rău de tot

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR) a afirmat că ar trebui să fie o axiomă ca judecătorii să fie independenţi în raport cu procurorii.

"Nu ne trecea prin cap că serviciile secrete erau amestecate. Pentru mine, a fost un şoc să văd cât de adânc sunt infiltrate serviciile de informaţii şi, cumva, era un elefant roz în încăpere. Nu se întreba nimeni cine face interceptările alea. Din ‘99 până acum a existat această influenţă între fosta securitate şi serviciile secrete şi rolul pe care-l joacă justiţia în prezent.

Suntem incapabili să rezolvăm problema serviciilor de informaţii. Cine sunt ofiterii acoperiti din Justitie? Cine ne dă garanţia că nu sunt ofiţeri acoperiţi printre magistraţi?", a mai precizat Gîrbovan.

Judecătoarea a afirmat că are obiecţii cu privire la proiectul de modificarea a Legilor Justiţiei, pe care vrea să le trimită ministrului Justiţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.