Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătoarea Dana Gîrbovan: 'E obligaţia fiecărui om care se consideră liber de a fi vocea celor închişi şi abuzaţi'

Murat Arslan

Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judeăcătorilor din România (UNJR) atrage atenţia asupra caracterului fragil al democraţiei, pornind de la dramele magistraţilor din Turcia, care sunt persecutaţi de autorităţi. Judecătoarea distribuie pe pagina sa de Facebook scrisori publicate de organizaţia magistraţilor europeni - MEDEL, cu ocazia Alert Day pentru independenţa justiţiei în Europa.

FOTO: Murat Arslan, judecător turc, condamnat în ianuarie 2019 pe nedrept (potrivit ONU) la 10 ani de închisoare.

"Scrisorile sistemului judiciar din Turcia - abuzuri la care sunt supusi judecatorii si procurorii turci

MEDEL a publicat ieri, 23 mai 2019, marcand Alert Day pentru independenta justitiei in Europa, scrisorile primite de la colegii nostri judecatori si procurori din Turcia, de la familiile sau prietenii lor, colegi inchisi si persecutati pentru lupta lor pentru justitie si democratie.

Va invit pe fiecare sa cititi respectivele scrisori, pe care le regasiti la pag. 358-397 din documentul atasat linkului. Citindu-le veti intelege nu doar ca orice abuz judiciar naste drame umane, ci si cat de fragila este mereu democratia. Diferenta dintre democratie si tiranie este modul in care drepturile si libertatile fundamentale ale omului sunt respectate si protejate de stat in raport de fiecare cetatean. Acesta este si motivul pentru care, indiferent de doctrina sau ideologie, nici un compromis nu este permis atunci cand vorbim de respectarea drepturilor fundamentale, deoarece ele sunt garantia si temelia libertatii fiecaruia dintre noi.

“Ca oameni respectabili care traiam cu demnitate, ne-am văzut dintr-o dată vieţile întoarse cu susul în jos. Din cauza lipsei de imparţialitate a autorităţilor din Turcia, am luat în considerare să vă informăm pe dvs., întrucât sunteţi în măsură să daţi glas îngrijorărilor noastre şi atrocităţilor la care suntem supuşi”, ne scrie unul din colegi.

“Voi sunteţi cei care îşi pot permite să facă în aşa fel încât vocea noastră să fie auzită din acest puţ adânc în care ne-am afundat”, se arata in alta scrisoare.

E obligatia fiecărui om care se considera liber de a fi vocea celor inchisi si abuzati", scrie Dana Gîrbovan pe Facebook.

Scrisorile sistemului judiciar din Turcia – Alert Day privind independenţa justiţiei în Europa:

Marcând ziua asasinării lui Giovanni Falcone de către Mafia în anul 1992, MEDEL a declarat ziua de 23 Mai ca Alert Day privind independenţa justiţiei în Europa. În această zi suntem invitaţi să reflectăm asupra nevoii de a avea o justiţie independentă şi eficientă în toată Europa şi asupra importanţei acesteia pentru protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor europeni.

Semne foarte îngrijorătoare au apărut peste tot în Europa în ultimii ani, atât în interiorul, cât şi în afara Uniunii Europene. Cu toate acestea, în niciun alt loc, în afara de Turcia, nu am fost martorii unei campanii atât de bine orchestrate şi premeditate de a distruge independenţa sistemului judiciar şi statul de drept. Începând cu tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016, toţi judecătorii, procurorii şi avocaţii care au depus eforturi pentru a avea o justiţie independentă au fost persecutaţi, arestaţi, concediaţi şi au fost supuşi confiscării proprietăţilor lor fără vreun proces echitabil şi vreo garanţie a dreptului la apărare.

YARSAV, asociaţia de judecători şi procurori liberi - membră a MEDEL – a fost desfiinţată pe cale administrativă (o decizie pe care MEDEL nu o recunoaşte), iar preşedintele asociaţiei, Murat Arslan (câştigător în anul 2017 al Premiului Vaclav Havel pentru Drepturile Omului) a fost eliberat din funcţie şi arestat, iar ulterior, în ianuarie 2019, a fost condamnat la 10 ani închisoare cu executare, în urma unui proces în care toate standardele internaţionale de bază privind dreptul la un proces echitabil în materie penală au fost încălcate.

În aceşti ani, MEDEL a primit multe mesaje de la colegi, rude, alte surse, privind evenimentele prin care trec judecătorii şi procurori în Turcia. În colaborare cu asociaţiile sale membre, MEDEL dă publicităţii astăzi un e-book cuprinzând o selecţie din aceste scrisori şi mesaje, tradusă în 12 limbi diferite. Aceste mesaje, adunate fără comentarii sau modificări (cu excepţia anonimizării datelor personale) oferă o impresionantă mărturie despre incredibila rapiditate cu care s-a accelerat căderea statului de drept în Turcia.

Atât timp cât şi un singur judecător sau procuror din Turcia este închis pentru lupta sa pentru un sistem judiciar independent, niciun judecător sau procuror din altă parte a Europei nu se poate simţi complet liber şi independent.

Aşa cum a declarat Murat Arslan în discursul său de acceptare a Premiului Vaclav Havel pentru Drepturile Omului: „Mă adresez dumneavoastră dintr-o închisoare aflată într-o ţară în care domnia dreptului este suspendată, o ţară care se îndepărtează de valorile democratice, în care dizidenţii sunt aduşi la tăcere, în care apărătorii drepturilor omului, jurnaliştii, oamenii care cer pace, oamenii care strigă că nu trebuie să moară copii, sunt etichetaţi ca fiind terorişti şi încarceraţi. (…) Preţul pe care îl plătim nu face decât să ne întărească credinţa în zilele ce vor urma, în care domnia dreptului şi democraţia vor fi internalizate”.

23 Mai 2019,

Consiliul MEDEL

https://medelnet.eu/images/…/2019_05_19_v2_MEDEL_PDF_ALL.pdf

Varianta in limba romana a scrisorilor se regaseste la pag. 358-397 din documentul din linkul de mai sus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.