Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecător care a condamnat-o pe Rarinca, acuzat de PLAGIAT

Plagiat1

Doi dintre cei mai cunoscuți magistrați ai Curții de Apel București, judecătorii George Dorel Matei și Anamaria Trancă, sunt suspecți de plagiat și abateri grave de etică şi de la regulile de întocmire a lucrărilor ştiinţifice, scrie România liberă.

În 2012, George Matei, Anamaria Trancă (pe atunci judecătoare la tribunal) şi Luminiţa Dragne, o avocată din Bucureşti, au participat la ediţia a şasea a Conferinţei Internaţionale „Provocări ale Societăţii Cunoaşterii” (Challenges of the Knowledge Society - CKS), organizată de universitatea privată bucureșteană „Nicolae Titulescu”. Ulterior, în revista conferinţei, cei trei au publicat, în limba engleză, articolul „Financial crime in the Romanian banking system” (Editura ProUniversitaria, Bucureşti, pag. 121-126).

Vezi şi: Iohannis, REACȚIE la protestele de stradă: 'Solicit Guvernului să abandoneze demersurile'

În text pot fi izolate mai multe încălcări ale regulilor academice. În primul rând, există câteva suspiciuni de plagiat din texte publicate anterior în limba română, scriu jurnaliştii de la România liberă.

Plagiat fără precizarea sursei

România liberă a identificat mai multe forme de plagiat în lucrare, cea mai clară fiind metoda traducerii fără precizarea sursei. „The beginning of the fight against corruption is indeed a signal that society, at least at decisional level, has noted one of the essential problems that stand at the base of the growth of financial-banking frauds, seldom rising to prejudices of hundreds and thousands of billions”, scriu cei trei la pagina 124. Fragmentul apăruse cu 15 ani mai devreme, în cartea lui Tudor Amza, „Conotaţii criminogene şi noi riscuri pentru ordinea publică”, Editura Lumina Lex, Bucureşti, pag. 203-204, sub forma: „Declanşarea luptei împotriva corupţiei este, într-adevăr, un semnal că societatea, cel puţin la nivelul actului decizional, a sesizat una din problemele esenţiale care stau la baza creşterii fraudelor financiar-bancare, deseori ridicându-se la prejudicii de sute şi mii de miliarde lei”.

Suspect de plagiat la doctorat

Un an mai târziu, judecătorul Matei şi-a susţinut lucrarea de doctorat cu titlul „Cooperarea judiciară internaţională în materie penală”, conducător ştiinţific fiind prof. univ. dr. Dumitru Mazilu. Locul: Academia de Poliţie „Al.I. Cuza”, instituţie de învăţământ superior unde au existat suspiciuni de plagiat asupra mai multor lucrări de doctorat.

Vezi și: Propunere care cutremură lumea politică, la dezbaterea pe graţiere

La fel ca în articolul din 2012, şi aici există cazuri de încălcare a regulilor academice. Cel mai flagrant este plagiatul „grosier”, fără notă de subsol. Este vorba de o pagină copiată de la Alexandru Şerban, autor al articolului „Judecătorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate: statut, atribuţii, acte”, publicat în Revista de Ştiinţe Juridice, nr. 3/2009, pag. 47-53. Revista este editată de Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii din Craiova. Matei a preluat integral paragrafe de la Şerban şi înainte de acest fragment a indicat acest lucru într-o notă de subsol, dar imediat a continuat să copieze de la acesta, fără să mai menţioneze sursa.

Greşită este şi modalitatea de citare în această situaţie, judecătorul trimiţând doar spre site-ul unde a apărut articolul lui Şerban: www.drept.ucv.ro, fără numele revistei sau pagina din material din care s-a „inspirat” (de fapt, a preluat cuvânt cu cuvânt, ceea ce constituie tot plagiat). În paragraful copiat de la Şerban, Matei pur şi simplu i-a şters o notă de subsol la care făcea trimitere acesta şi şi-a asumat o exprimare personală a acestuia: „opinie la care ne raliem”.

Citiţi întregul material AICI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.