Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecător CSM, ATAC la Parlament, în problema legilor justiţiei: Cum s-ar încălca procedura legală

csm

Judecătorul Bogdan Mateescu, membru ales în CSM din partea judecătoriilor, acuză puterea politică de încălcare a procedurilor legale în modificarea legilor justiţiei. Magistratul susţine că se intră cu bocancii în legi, ceea ce ar putea duce la blocarea sistemului juriciar. Totuşi, în final, Mateescu admite că există şi chestiuni pozitive între modificări.

Vezi şi: Tudorel Toader a prezentat Comisiei de la Veneţia modificările la legile justiţiei

Cum arată o manipulare profesionistă pe legile justiției/ ANALIZĂ

"'In cazul proiectelor de coduri si al altor legi complexe, care intereseaza domeniul de activitate al justitiei, comisiile de elaborare se instituie de Ministerul Justitiei. In componenta comisiei constituite se include un reprezentant al Consiliului Legislativ, desemnat de presedintele acestuia.'

Da, asa scrie in lege, mai exact in cuprinsul art. 27 alin. 2 din Legea 24/2000. Iar Constitutia spune ca respectarea legilor este obligatorie.

Legea, da, chiar legea prevede rational o obligatie ("se instituie" nu "se pot institui") si are sens. Pentru ca ea continua si arate ca aceste "Comisii de specialitate vor intocmi, pe baza unor studii si documentari stiintifice, teze prealabile care sa reflecte conceptia generala, principiile, noile orientari si principalele solutii ale reglementarilor preconizate."

Exceptionala reglementare, exceptionala, pentru ca legea nu doreste intrarea cu bocancii in domenii complexe precum cel al justitiei, ea isi doreste analize, studii, teze, imaginarea situatiilor care s-ar naste sau stinge prin adoptarea ei, riguros, in timp, de catre specialisti care, nu-i asa, sa se bucure de inalta reputatie si incredere publica. Din ea pare ca reiese ca nu ar avea niciun sens vreo graba de genul a se lua masuri in domeniul justitiei care sa schimbe semnificativ arhitectura intregii autoritati judecatoresti prin propuneri inaintate in miez de noapte, prin amendamente votate doar cu citirea numarului curent, de pe o zi pe alta.

Prin dezbateri mai mult sau mai putin reale in cadru mai mult sau mai putin adecvat ori prin confiscari de reprezentativitate, prin ignorarea tuturor semnalelor posibile. Prin transformarea in timp record a vreunei propuneri dintr-o adunare simpla in cea mai complicata ecuatie cu enorm de multe necunoscute.

Pentru ca astfel ar putea iesi monstruozitati. Blocari de facto ale sistemului (majorarea stagiului de formare initiala ar insemna ca 4 ani nu vor intra judecatori si procurori in sistem prin procedura de baza si imediat se pot pensiona 5 generatii de magistrati pe care chiar i-as intelege in asemenea context, colaps al INM cu 4 generatii suprapuse etc). Aberatii institutionale, necorelari juridice, procese obligatorii, poate influente politice executive si altele asemenea.

Astea pe langa chestiuni poleite, poate benefice ele insele dar care, in cadrul general, pare ca isi vor pierde repede stralucirea", scrie judecătorul Bogdan Mateescu, pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.