Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătorii Curţii de Apel Galați se opun modificării pensiilor magistraţilor, dar nu îşi suspendă activitatea

Inquam Photos / Octav Ganea
judecatori protest curtea de apel

Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Galaţi a exprimat un punct de vedere negativ cu privire la adoptarea proiectului legislativ de eliminare a pensiei de serviciu, dar, deocamdată, instanţa nu îşi va suspenda activitatea, se arată într-un comunicat de presă transmis de Biroul de Informare şi Relaţii Publice al instituţiei, conform Agerpres.

Potrivit sursei citate, printre motivele invocate sunt afectarea independenţei justiţiei şi faptul că alte categorii profesionale îşi păstrează aceleaşi drepturi. 

"Independenţa justiţiei este o valoare fundamentală a statului de drept, nefiind un privilegiu al magistratului, ci un drept al cetăţenilor de a beneficia de garanţiile unui stat în care nimeni nu este mai presus de lege. Independenţa financiară a judecătorului - componentă indubitabilă a independenţei judecătorului, ca esenţă a conceptului de 'tribunal independent', consacrat de CEDO, a fost afirmată şi reafirmată în documentele internaţionale ale căror prevederi nu pot fi ignorate, având în vedere angajamentele luate de Statul Român. Remuneraţia judecătorilor nu trebuie să depindă de rezultatele muncii acestora ori de performanţele lor şi nu trebuie să fie redusă pe perioada activităţii", se spune în comunicat.

Citește și: Avertisment de ULTIMĂ ORĂ de la meteorologi - Cod GALBEN în 25 de județe

Un alt argument al judecătorilor este că măsura de tăiere nu afectează şi alte categorii de beneficiari, cum ar fi militarii, poliţiştii sau personalul angajat în penitenciare. 

"Procurorii care instrumentează cauzele penale, judecătorii care le soluţionează şi grefierii care participă la activitatea de urmărire penală, respectiv de judecată, nu vor avea pensie de serviciu, însă poliţiştii care vor face acte în acele dosare, potrivit competenţei lor, sub supravegherea şi din dispoziţia procurorului, vor avea astfel de pensie. Judecătorii şi procurorii militari vor continua să beneficieze de pensie de serviciu (dat fiind că proiectul conţine abrogarea art. 82 alin. (7) din Legea nr. 303/2004, însă vor păstra pensie de serviciu ca militari), în timp ce judecătorilor şi procurorilor de la celelalte instanţe/parchete nu li se va mai recunoaşte acest drept", se mai spune în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.