Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătorii Curţii Penale Internaţionale anunță deschiderea unei anchete asupra 'războiului împotriva drogurilor din Filipine'

Judecătorii Curţii Penale Internaţionale (CPI) au anunţat miercuri că au autorizat deschiderea unei anchete pentru crime care ar fi fost comise în Filipine în cadrul războiului declarat de guvern împotriva drogurilor, reprezentând posibile "crime împotriva umanităţii", relatează AFP şi dpa.

Curtea "a aprobat cererea procurorului de a deschide o anchetă asupra crimelor care ţin de competenţa Curţii care ar fi fost comise pe teritoriul Filipinelor", între 2011 şi 2019, a anunţat CPI într-un comunicat, în pofida retragerii statului Filipine din CPI în 2019, din cauza deschiderii unei investigaţii preliminare asupra acestor violenţe.

Fatou Bensouda, procuroarea şefă la final de mandat a CPI, a anunţat în iunie că a cerut deschiderea unei investigaţii asupra miilor de crime care ar fi fost comise în Filipine în cadrul războiului împotriva drogurilor declarat de guvernul preşedintelui Rodrigo Duterte.

Judecătorii internaţionali au ajuns la concluzia că "există o bază rezonabilă pentru a deschide o anchetă", observând că "elementul specific constitutiv al infracţiunii de crimă împotriva umanităţii (...) este realizat", a precizat CPI în comunicat, informează Agerpres.ro.

CPI a precizat că "această campanie aşa-numită de 'război împotriva drogurilor' nu poate fi considerată o operaţiune legitimă de menţinere a ordinii, iar crimele nu pot fi considerate nici legitime, nici simple excese".

Judecătorii au subliniat că deşi Filipine s-a retras din CPI în 2019, curtea rămâne competentă pentru crimele care ar fi fost comise pe teritoriul său atunci când era parte a Statutului de la Roma, textul fondator al CPI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.