Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătorii reaprind scandalul: Crucile eroilor români din cimitirul de la Valea Uzului vor fi demolate

valea uzului

Curtea de Apel Bacău a decis demolarea crucilor eroilor români din cimitirul de la Valea Uzului. Judecătorii de la Curtea de Apel Bacău a luat decizia, ieri, 10 februarie 2023, anunță antena3.ro.

Astfel, crucile ridicate în memoria Eroilor Armatei Române în anul centenar, în Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului, printr-un proiect depus de Primăria Dărmăneşti, aprobat şi finanţat de Ministerul Culturii, vor fi demolate.

Ce au stabilit judecătorii

Instanța a stabilit că autorizaţia de construire emisă de Primăria Dărmănești pentru crucile din cimitirului militar Valea Uzului este ilegală.

Curtea de Apel Bacău a respins recursul autorităților din Dărmănești și a menținut sentința de la Tribunalul Bacău, care prevede demolarea crucilor.

Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului, comuna Sânmartin, judeţul Harghita, adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste o mie de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, maghiari şi români deopotrivă.

Scandalul cimitirului de la Valea Uzului a început în martie 2019

Scandalul cimitirului de la Valea Uzului a început în martie 2019, atunci când Consiliul Local Dărmăneşti a inclus printr-o hotărâre cimitirul în domeniul public al oraşului, după care, în aprilie a înfiinţat o parcelă românească în cimitir.

Anterior, cimitirul era îngrijit de comuna Sânmartin din Harghita, iar comunitatea maghiară îl considera un cimitir militar maghiar.

În data de 6 iunie 2019, mii de români au luat cu asalt cimitirul pentru a participa la sfinţirea parcelei şi monumentului românesc. Secuii prezenţi au încercat să împiedice acest lucru, formând un lanţ viu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.