Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătorul care l-a vrut liber pe Voiculescu, ipoteză şoc: Magistraţii au fost incompatibili

voiculescu

Curtea de Apel București a respins în 6 ianuarie ca nefondată contestația în anulare formulată de Dan Voiculescu în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) în care a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Hotărârea a fost luată de un complet de divergenţă alcătuit din judecătorii Dan Lupaşcu, Isabellle Tocan şi Corina Cornelia Dăescu.

Dan Lupaşcu, judecătorul de la Curtea de Apel care a făcut opinie separată în hotarârea din acest dosar, arată, în motivare, că magistraţii care au pronunţat decizia în cazul ICA s-au aflat în incompatibilitate.

"Consider că judecătorii care au pronunţat decizia penală nr. 888/A/08 august 2014 s-au aflat în stare de incompatibilitate. În prealabil, precizez ca nu împărtăşesc opinia reprezentantului Ministerului Public în sensul că pretinsele cauze de incompatibilitate nu pot fi supuse cenzurii unei alte instanţe, cu atât mai mult cu cât ele au fost invocate în faţa instantei de apel, care s-a pronunţat asupra lor, deoarece am fi în prezenţa unui «apel deghizat», ceea ce este inadmisibil", arată judecatorul Dan Lupaşcu în motivarea deciziei sale de admitere a contestatiei în anulare a lui Dan Voiculescu.

Citeşte şi: Contestația lui Dan Voiculescu a fost respinsă

Magistratul subliniază, potrivit Mediafax, că există multiple elemente pentru a conchide că este rezonabilă suspiciunea lui Dan Voiculescu "în sensul afectării imparţialităţii judecătorilor care au judecat cauza în apel": "Temerea contestatorului este justificată în mod obiectiv de comportamentul instanţei de apel. (...) Nu este vorba despre o acţiune singulară, un act izolat, ci o conduită procesuală manifestată pe parcursul termenelor de judecată din 1 iulie 2014, 7 iulie 2014, 4 august 2014 si 5 august 2014, constând în adoptarea unor soluţii/măsuri care au generat neîncredere în obiectivitatea instanţei".

La rândul lor,  judecatoarele Isabelle Tocan si Corina Cornelia Daescu au decis că solicitarea lui Dan Voiculescu trebuie respinsă, astfel că a fost luată, cu majoritate de voturi, această hotarâre.

"Dreptul de acces la instanţă ar fi iluzoriu dacă sistemele judiciare naţionale ar permite ca o hotarâre judecatorească obligatorie să rămână fără efect în detrimentul unei parţi. (...) Puterea de revizuire a instanţelor superioare ar trebui utilizată pentru a corecta erorile judiciare şi nu pentru a se ajunge la o nouă examinare a cauzei, asigurându-se într-o cât mai mare masura un just echilibru între interesele relevante", motivează cele doua judecătoare decizia.

Judecătoarele Curţii de Apel Bucureşti adaugă faptul ca o hotarâre definitivă, ce se prezumă a fi legală şi temeinică, poate fi desfiinţată doar "în situaţii excepţionale", dacă există motive ce nu au fost avute în vedere de instanţele de judecată în procedura anterioară, motive ce deriva din modificarea situaţiei de fapt, erori de procedură sau de judecată: "Apreciem că orice aspect care a fost pus în discuţia instanţei de apel şi cu privire la care aceasta s-a pronunţat în mod definitiv este o chestiune intrată în autoritate de lucru judecat şi nu poate fi invocat ca motiv de admitere a contestaţiei în anulare, formulata în faţa unui alt complet de la aceeaşi instanţă, întrucât «simpla posibilitate de a exista două puncte de vedere asupra unei probleme nu este un temei pentru reexaminare» (Mitrea c. României, Urbanovici c. României). Apreciem că legiuitorul a pornit de la prezumţia legalităţii soluţiilor pronunţate de toţi judecatorii care soluţionează calea ordinară de atac, iar erorile acestora de judecată pot fi cenzurate doar de o instanţa superioară, de control judiciar (recurs în casaţie)".

Citeşte şi: Cine este judecătorul care a vrut să-l elibereze pe Dan Voiculescu

Daca ar fi fost admisă contestaţia, judecătorii puteau decide eliberarea lui Voiculescu şi rejudecarea apelului din dosarul ICA.

Reamintim că în 8 august 2014, completul de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti format din magistraţii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea i-a condamnat definitiv, în dosarul privatizarii ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, la 8 ani, şi pe fostul ministru Sorin Pantiş la 7 ani de închisoare.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.