Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Julian Assange, în fața tribunalului: Am protejat multe persoane

Julian Assange

Fondatorul WikiLeaks Julian Assange a declarat în faţa unui tribunal din Londra că munca sa a „protejat multe persoane” şi a refuzat să fie extrădat în SUA, scrie Reuters, potrivit news.ro.

Statele Unite au cerut extrădarea lui Assange, cel care a fost arestat în ambasada Ecuadorului în Londra pe 11 aprilie. Assange este acuzat în SUA că a ajutat un fost membru al armatei să acceseze un calculator al guvernului şi ar putea face închisoare maxim cinci ani.

După ce a fost întrebat la o audiere preliminară la Tribunalul Magistraţilor din Westminster dacă este de acord să fie extrădat în SUA, Assange a răspuns printr-o legătură video de la închisoare: „Nu doresc să mă predau pentru extrădare. Sunt un jurnalist care a câştigat multe premii şi am protejat multe persoane”.

Assange a fost condamnat miercuri de un tribunal britanic la un an şi două săptămâni de închisoare pentru că nu a respectat termenii eliberării condiţionate. El urmează să apară joi în faţa unui tribunal pentru a se decide cu privire la cererea de extrădare a SUA.

Julian Assange se afla în Ambasada Ecuadorului din 2012, după ce a cerut azil politic în urma unei hotărâri judecătoreşti conform căreia ar trebui să fie extrădat de către Marea Britanie în Suedia pentru a fi judecat pentru acuzaţiile de agresiune sexuală.

Suedia a renunţat la acuzaţii în 2017, însă Assange a rămas în ambasadă din cauza mandatului de arestare pe numele său emis de poliţia metropolitană britanică.

El a fost arestat pe 11 aprilie după ce Guvernul Ecuadorului i-a retras statutul de azilant şi a permis poliţiei britanice să îl reţină.

La câteva ore după arestarea sa din aprilie, procurorii americani au afirmat că l-au acuzat pe Assange de conspiraţie pentru că a încercat să acceseze un calculator al guvernului.

“Acuzaţia este în legătură cu una dintre cele mai mari compromiteri de informaţii clasificate din istoria Statelor Unite”, a declarat Ben Brandon, avocatul care reprezintă SUA.

El a precizat că în 2010, fostul analist ar armatei Chelsea Manning a descărcat 90.000 de rapoarte de activitate în legătură cu războiul din Afganistan, 400.000 în legătură cu conflictual din Irak, 80.000 de documente despre deţinuţii de la Guantanamo Bay şi 250.000 de corespondenţe diplomatice. Majoritatea acestor documente au fost publicate ulterior de WikiLeaks.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.