Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Juncker pledează pentru integrearea UE în domeniul apărării

Jean-Claude Juncker

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat vineri, la Praga, că Statele Unite "nu mai sunt interesate în garantarea securităţii Europei în locul nostru", subliniind că blocul comunitar trebuie să facă singur mai multe eforturi pentru o mai bună apărare şi cooperare în domeniul securităţii, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Ţările membre UE trebuie să facă eforturi comune în domeniul apărării pentru că apărarea lor nu poate fi "externalizată", a subliniat Juncker, cu referire clară la Statele Unite ale Americii, în deschiderea unei Conferinţe internaţionale pentru securitate şi apărare la Praga, organizată de guvernul ceh, informează EFE.

Citeşte şi: LUARE de OSTATICI în nordul Angliei. Poliţiştii au izolat zona - FOTO/VIDEO

"În ultimii zece ani, a devenit clar faptul că partenerii noştri americani consideră o povară prea mare sprijinul (politicii de apărare) pentru aliaţii săi europeni bogaţi", a spus şeful executivului european, adăugând: "Nu avem alternativă decât să ne asumăm apărarea intereselor noastre. Nu ne putem externaliza apărarea".

Juncker a subliniat importanţa politicii comune de apărare şi securitate pentru UE şi a menţionat că aceste eforturi nu subminează rolul NATO şi nu sunt menite să concureze cu Alianţa.

"NATO a fost şi va continua să rămână timp de decenii piatra de temelie a securităţii europene (...) Cu toate acestea, respectul nostru pentru Alianţa Nord-Atlantică nu mai poate fi folosit ca o scuză convenabilă de a nu face un efort mai mare la nivel european', a concluzionat el. "Nu avem altă cale decât să ne apărăm interesele în Orientul Mijlociu, în ceea ce priveşte schimbările climatice şi acordurile noastre comerciale", a mai adăugat el. "În aproape toate ţările UE, securitatea este una dintre primele trei priorităţi, iar trei sferturi dintre europeni sunt în favoarea unei politici comune de securitate şi apărare", a subliniat Juncker.

Citeşte şi: NATO salută iniţiativa de formare a unei armate europene

Faţă de rezervele unor state UE privind participarea la acest proiect, preşedintele CE a declarat că Tratatul de la Lisabona permite ca un grup de state să promoveze separat o mai mare integrare în materie de apărare. "Articolul 42 din acest tratat permite unui grup de state membre cu viziuni similare să ducă apărarea la un nivel superior. Cred că este timpul să se facă uz de această posibilitate", a insistat el.

Preşedintele Comisiei Europene a reamintit că partenerii din UE oferă mai mult de jumătate din asistenţa pentru dezvoltare la nivel mondial, iar diplomaţia europeană a contribuit la pacea globală, dar că este necesar să se facă un pas mai departe şi să fie consolidate politicile în materie de apărare.

Declaraţia lui Juncker intervine după ce cancelarul german Angela Merkel afirmase recent că Europa "trebuie să îşi ia soarta în propriile mâini", în contextul unei alianţe occidentale divizate de Brexit şi de preşedinţia lui Donald Trump.

Comisia Europeană a anunţat miercuri un plan de cooperare în domeniul securităţii care prevede crearea unui fond comun de apărare în valoare de până la 5,5 miliarde de euro pe an, mijloace destinate achiziţionării de tehnologie şi echipamente militare, precum şi cercetărilor în domeniul militar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.