Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Juriştii Guvernului se dau în spectacol - Orban îi răspunde lui Ciolacu: Parlamentul să decidă cum interpretează propria lege

Inquam Photos - George Călin
Inquam Ludovic Orban Marcel Ciolacu Teodor Meleșcanu Orban Ciolacu Meleșcanu Orban

Premierul Ludovic Orban răspunde la scrisoarea preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului şi explică de ce a trimis Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă doar spre informare, nu pentru aprobare.

Recurgând la o scoatere alineatului (1) din contextul articolului 4 al Legii 55/2020, Guvernul consideră că textul legat nu prevede solicitarea încuviinţării prelungirii stării de alertă. Guvernul nu merge atât de departe încât să susţină că încuviinţarea nu este necesară, ci transmite că este de competenţa Parlamentului să interpreteze dacă legea prevedere încuviinţarea prelungirii sau nu.

Răspunsul integral poate fi citit AICI! (.pdf)

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, au transmis miercuri premierului Ludovic Orban o scrisoare în care îi cer să trimită Parlamentului solicitarea de încuviinţare a măsurii de prelungire a stării de alertă, pe baza analizei factorilor de risc.

"Stimate domnule prim-ministru, având în vedere adresa nr. 5/3.207 din 16.06.2020 prin care ne transmiteţi, spre informare, Hotărârea Guvernului nr. 476 / 16.06.2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi măsurile care se aplică pe durata acesteia, pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în conformitate cu prevederile art 4. din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, vă solicităm completarea procedurii (...) prin transmiterea către Parlament a solicitării de încuviinţare a măsurii de prelungire a stării de alertă pe baza analizei factorilor de risc, document prevăzut în art. 3 din Legea 55/2020", se arată în documentul semnat de cei doi preşedinţi ai Parlamentului.

Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis, miercuri, că nu va fi dat, deocamdată, un vot pe hotărârea Guvernului cu privire la prelungirea stării de alertă.

Guvernul a trimis marţi, la Parlament, hotărârea cu privire la prelungirea stării de alertă. În adresă, Guvernul scrie că aceasta a fost transmisă pentru "informare"

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.