Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jurnalistă australiană de la televiziunea de stat chineză, arestată oficial în China după mai multe luni de detenţie

huffingtonpost.co.za
catuse

Jurnalista australiană Cheng Lei a fost arestată oficial în China, sub acuzaţia de spionaj, după ce a petrecut mai multe luni în detenţie, a anunţat guvernul de la Canberra, citează BBC.

Cheng Lei, fostă prezentatoare la China Global Television Network (CGTN), a fost reţinută în China în luna august a anului trecut, din motive de securitate naţională, au transmis la acel moment autorităţile din această ţară, potrivit news.ro.

Citește și: Explicații oficiale: cine se poate vaccina cu cele trei tipuri de doze în funcție de vârstă

Oficialii australieni au spus că ea a fost pusă sub acuzare oficial vinerea trecută.

Guvernul australian a făcut apel în mai multe rânduri la autorităţile chineze să o elibereze pe jurnalistă. „Ne aşteptăm să fie îndeplinite, în conformitate cu normele internaţionale, standardele elementare de justiţie, echitatea procedurală şi tratamentul uman”, a spus ministrul australian de Externe, Marise Payne. „În această perioadă dificilă, gândurile noastre sunt alături de doamna Cheng şi de familia ei”.

Cheng, cetăţean australian născut în China, a lucrat la Beijing mai mulţi ani. Mare parte din familia ei, inclusiv cei doi copii, trăieşte în Australia.

Ea este un reputat jurnalist în domeniul economic şi lucra pentru postul de limbă engleză CGTN. În luna august a anului trecut, a dispărut de pe micul ecran şi a întrerupt legătura cu prietenii şi rudele. Ulterior, China a anunţat că ea a fost reţinută sub supraveghere la domiciliu într-un loc care nu a fost divulgat.

China a precizat ulterior că ea se află sub supraveghere. Cheng a fost interogată de mai multe ori şi, potrivit familiei, sănătatea ei s-a deteriorat.

Autorităţile australiene au spus că reprezentanţi ai statului au putut să o viziteze lunar, în conformitate cu acordul consular bilateral existent.

Relaţiile dintre Australia şi China s-au deteriorat în ultimii ani, ducând la tensiuni diplomatice şi comerciale, iar Beijingul a arestat sau expulzat mai mulţi jurnalişti.

La scurt timp după reţinerea lui Cheng, anul trecut, ultimii doi corespondenţi australieni în China au părăsit ţara la sfatul consulatului.

În luna decembrie, autorităţile chineze au arestat-o pe Haze Fan, jurnalist Bloomberg, cetăţean chinez despre care au spus că pune în pericol securitatea naţională. Reţeaua media a transmis că este „foarte îngrijorată” pentru bunăstarea ei şi a căutat să obţină informaţii legat de caz. Alte grupuri media internaţionale au cerut de asemenea eliberarea jurnalistei.

Un alt cetăţean australian născut în China, scriitorul Yang Hengjun, a fost reţinut în urmă cu doi ani, fiind acuzat tot de spionaj. Australia a spus că Yang a suportat un tratament „inacceptabil” în timpul detenţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.