Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jurnaliştii români de la Deutsche Welle intră în campanie electorală - Acuzaţii inventate la adresa stiripesurse.ro

deutsche welle dw

Ediţia în limba română a publicaţiei germane Deutsche Welle încearcă să acuze stiripesurse.ro de fake news, dar nu reuşeşte decât să confirme abordarea noastră. Desigur, înţelegem simpatiile şi antipatiile umane şi politice, însă credem că implicarea jurnaliştilor DW în campania electorală, printr-un atac în care stiripesurse.ro este victimă colaterală, reprezintă un gest imoral şi ipocrit.

Deutsche Welle acuză stiripesurse.ro că ar fi "atras" publicaţia într-o "lecție de fabricat fake news". Reporterul Cristian Ștefănescu susţine că răspunsul la o întrebare adresă de el preşedintelui Iohannis ar fi fost răstălmăcit de redactorii stiripesurse.ro. Relatăm mai jos exact conţinutul întrebării şi al răspunsului, dar şi ştirea publicată de stiripesurse.ro.

Jurnalist: "Aș reveni la acea primă întrebare legată de incidentul de astăzi în care două instituții pe orizontală ale statului au comunicat informații contradictorii. Considerați că există vreo legătură între această situație, care nu este prima și probabil nu va fi nici ultima, și faptul că multe dintre funcțiile, pozițiile cheie, din astfel de instituții sunt ocupate de persoane cu calificări academice îndoielnice, cu diplome false sau chiar diplome lipsă?"

Președintele României: "Cu siguranță există și aici o legătură, dar trebuie să fim fair. Adică trebuie să îi tratăm fair pe cei în funcție, fiindcă aceste necorelări nu au apărut ieri sau alaltăieri. Aceste necorelări au apărut în ultimii 30 de ani, când foarte multe persoane au fost promovate fără să fie real competente pentru pozițiile pe care le-au ocupat și în majoritatea anilor, după cum ne amintim probabil majoritatea din această sală, a guvernat în România PSD, care a promovat, știm foarte bine, persoane de multe ori fără competențe, dar cu susținere politică solidă. Acum, sigur, e mult de reparat și asta se numește reformarea statului, pe care mi-o doresc eu foarte mult. Cunosc aceste probleme, ele trebuie eliminate. Și, dacă îmi permiteți, asta e o problemă care s-a auto-rezolvat cumva, fiindcă după scurt timp a revenit și INSP și s-au pus de acord asupra acestor date. Dar sunt multe alte chestiuni care vin din ultimele decenii, trebuie corectate, trebuie reparate, trebuie puse într-un cadru foarte clar și ordonat, pentru a permite să mergem mai departe cu o cu totul altă viteză decât cea din trecut."

Ştirea publicată de stiripesurse.ro: "Klaus Iohannis dă vina pe cei de la PSD pentru oamenii fără studii promovați de PNL în funcții cheie" (titlu). "Președintele Klaus Iohannis susține că recentele scandaluri privind oameni promovați de PNL în funcții importante, dar care fie nu au studiile necesare, fie nu au studii deloc, reprezintă o problemă veche de 30 ani și arată că PSD-ul este cel care a promovat mult mai multe astfel de persoane în funcții."

Să recapitulăm: preşedintele a fost întrebat despre necorelări între datele furnizate de autorităţi, iar jurnalistul (corect, de altfel) l-a întrebat pe preşedinte dacă aceste situaţii nu au vreo legătură cu faptul că în poziţii de conducere sunt persoane cu o pregătire îndoielnică. Preşedintele a răspuns precizând că necorelările au apărut în ultimii 30 de ani, pentru că PSD a condus România în mare parte din timp.  Cu altfel cuvinte, poziţia preşedintelui poate fi rezumată exact cum apare menţionat în titlul ştirii publicate de stiripesurse.ro.  Ceea ce a făcut preşedintele se numeşte, în limbajul actual, "whataboutism". În loc să explice situaţia (pentru că, până la urmă, nu PSD l-a numit în funcţie pe şeful Grupului de Comunicare Strategică), mută problema în altă parte: "Da, dar şi ceilalţi...etc".

Ei bine, reporterul Digi FM Cristian Ștefănescu, devenit între timp editorialist DW, nu combate în niciun fel ştirea publicată de stiripesurse.ro, aşa cum ar fi normal când acuzi pe cineva de fake news, ci trece în continuare la enumerarea unor cazuri de impostură la personaje promovate de PSD. Cazuri reale, de bună seamă, care însă nu au legătură cu întrebarea adresată preşedintelui. În fapt, Ştefănescu recurge el însuşi la tehnica de manipulare "whataboutism" îmbrăţişată de Klaus Iohannis. În acest caz, "vina" stiripesurse.ro ar fi că nu a adăugat o notă de subsol articolelor despre importura unor liberali: *dar pesediştii sunt mai răi.

Până la urmă, putem avea toată înţelegerea faţă de reporterul/editorialistul Cristian Ştefănescu. Este problema sa dacă a decis să lase jurnalismul şi să se apuce de propagandă politică. La fel cum e problema Deutsche Welle dacă găzduieşte asemenea texte lipsite de logică. Ştefănescu i-a adresat preşedintelui o întrebare curajoasă, poate prea curajoasă, iar acum, probabil, trebuie să-şi spele păcatele în faţa puterii politice. Este liber să o facă. Singura noastră rugăminte ar fi să se abţină de la a ataca mincinos stiripesurse.ro. Deşi, la fel de bine am putea să-i mulţumim pentru că, dincolo de titlul mincinos, textul lui nu face decât să confirme corectitudinea abordării noastre.

___

Florin Puşcaş, redactor-şef stiripesurse.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.