Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jurnaliştii ruşi ucişi în Republica Centrafricană nu aveau semne de tortură

Business Insider
tortura afganistan

Niciun semn de tortură nu s-a descoperit pe corpurile celor trei jurnalişti ruşi ucişi de 'răpitori cu turbane' pe cap într-o zonă din Republica Centrafricană, a indicat diplomaţia rusă joi, cu toate că fotografii publicate miercuri arată contrariul, conform AFP şi mai multor agenţii de presă ruse, potrivit Agerpres.

'Potrivit informaţiilor furnizate de Ambasada Rusiei în Republica Centrafricană, medicii legişti nu au descoperit la examenul preliminar niciun semn de tortură, doar răni de gloanţe', a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului centrafrican, Maxime Kazagui, cei trei jurnalişti ruşi au fost ucişi de nouă 'răpitori cu turbane' care le-au furat vehiculul cu care se deplasau. 

Corpurile lor au fost găsite marţi la Sibut, în centrul Republicii Centrafricane. 

Justiţia din această ţară africană, autorităţile ruse şi misiunea ONU din Republica Centrafricană (MINUSCA) au lansat o anchetă pentru elucidarea circumstanţelor morţii reporterului de război Ohran Djemal, a documentaristului Aleksandr Rastorguiev şi cameramanului Kirill Radcenko. 

Un jurnalist a decedat pe loc, ceilalţi doi ar fi murit în urma rănilor, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului Republicii Centrafricane.

Citește și: Media de stat dezmint informaţiile că Google se întoarce în China

Cei trei colaborau cu Centrul pentru investigaţii, un proiect lansat de fostul oligarh şi opozant rus Mihail Hodorkovski, care trăieşte în prezent în exil în Occident. Ei anchetau prezenţa în Republica Centrafricană a mercenarilor ruşi şi, în special, societatea militară privată Wagner, prezentă şi în teatrele de luptă din estul Ucrainei şi Siria. 

Uciderea celor trei jurnalişti ruşi readuce în actualitate problema deteriorării securităţii în Republica Centrafricană, notează RFI în limba franceză. Asasinarea lor coincide cu apariţia unui raport al experţilor ONU, potrivit cărora desfăşurarea rusă pe teren are un efect invers şi precipită noi violenţe în această ţară, în timp ce Moscova s-a angajat la cererea guvernului Touadér să securizeze ţara. 

Totul a început în decembrie anul trecut, când Moscova a solicitat Consiliului de Securitate al ONU o scutire de la embargoul asupra armelor împotriva Republicii Centrafricane. Oficial, Moscova doreşte să ajute forţele armate din Republica Centrafricană să se întărească împotriva grupurilor rebele care controlează o mare parte a teritoriului. 

După aproape cinci luni, concluzia experţilor ONU este că livrările de arme către guvern a relansat o cursă a înarmării în rândul grupărilor rebele şi în special printre unele facţiuni ale fostei alianţe pro-musulmane Séléka. Acestea din urmă vor să menţină livrările de arme către Sudanul vecin, care le revinde apoi. 

Grupările respective au declarat unor experţi independenţi ai ONU că guvernul Touadéra ar pregăti o ofensivă împotriva lor. Opţiunea militară, favorizată de Bangui faţă de opţiunea politică, justifică, potrivit lor, necesitatea aprovizionării lor cu arme.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.